Po świętach w wielu domach pozostaje jedzenie, które nie zostanie już spożyte. Jeśli nie mamy pomysłu, jak je wykorzystać, teraz już wiadomo, co można zrobić.
Warto skorzystać z tzw. lodówek foodsharingowych, które umożliwiają przekazywanie niewykorzystanych produktów. W Krakowie działają cztery takie punkty:
- ul. Sas-Zubrzyckiego 10
- ul. Sudolska 7a
- os. Szkolne 20
- ul. Praska 52
W tych miejscach można nie tylko podzielić się żywnością, ale również skorzystać z jej zawartości.
Zasady korzystania z lodówek
W lodówkach można zostawić jedzenie, które jest bezpieczne i nadaje się do spożycia. Produkty powinny być w dobrym stanie – mogą to być warzywa, owoce, ciasta, chleb czy przetwory. Produkty własnego wyrobu muszą być dokładnie opisane, z podaniem składników oraz daty przygotowania.
Należy jednak pamiętać, że do lodówki nie można wkładać surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych ani alkoholu.
Rozwój inicjatywy w Krakowie
Inicjatywa foodsharingowa zyskała popularność w Krakowie po raz pierwszy w 2021 roku. Z roku na rok projekt zyskuje coraz większe zainteresowanie, a dowodem na to jest wpisanie go do tegorocznego budżetu obywatelskiego. Projekt został wybrany do realizacji w dzielnicy II, a jego lokalizacja to al. Pokoju 14, pawilon Merkury.
fot: Krakow.pl / Materiały prasowe