środa, 20 lipca 2022 07:52

Gorzka, biała, ruby - jakie są rodzaje czekolad?

Autor Artykuł sponsorowany
Gorzka, biała, ruby - jakie są rodzaje czekolad?

Bez wątpienia czekolada uznawana jest za jeden z najbardziej popularnych przysmaków na całym świecie. Nie ma chyba człowieka, który nie znałby jej smaku - choć warto zaznaczyć, że wbrew pozorom nie wszyscy za nią przepadają. Okazuje się, że świat czekolady jest znacznie bardziej szeroki, aniżeli obejmuje to wiedza przeciętnego człowieka. Na sklepowych półkach najczęściej można spotkać się z czekoladami o klasycznych smakach - czekolada mleczna i czekolada biała to najchętniej wybierane rodzaje tej znanej od tysiącleci słodkiej przekąski, choć coraz częściej występują również mniej popularne wersje smakowe.

Bez wątpienia czekolada uznawana jest za jeden z najbardziej popularnych przysmaków na całym świecie. Nie ma chyba człowieka, który nie znałby jej smaku - choć warto zaznaczyć, że wbrew pozorom nie wszyscy za nią przepadają. Okazuje się, że świat czekolady jest znacznie bardziej szeroki, aniżeli obejmuje to wiedza przeciętnego człowieka. Na sklepowych półkach najczęściej można spotkać się z czekoladami o klasycznych smakach - czekolada mleczna i czekolada biała to najchętniej wybierane rodzaje tej znanej od tysiącleci słodkiej przekąski, choć coraz częściej występują również mniej popularne wersje smakowe.

Rodzaje czekolady

Każda czekolada składa się z trzech podstawowych składników - masła kakaowego, masy kakaowej oraz dodatku cukru. Od proporcji tych składników uzależniony jest wygląd i smak czekolady. Największą zawartość miazgi kakaowej (a więc ponad 70%) zawiera czekolada gorzka - nie wszyscy za nią przepadają, gdyż ma niewielki dodatek cukru i jest wyrazista w swoim smaku. Czekolada deserowa (wykorzystywana jak sama nazwa wskazuje często do ciast i deserów) zawiera już znacząco mniej miazgi z kakaowca. Najbardziej popularna wersja czekolady, czyli czekolada mleczna jest zdecydowanie bardziej słodka - odpowiada za to nie tylko duża wysokość cukru, ale przede wszystkim dodatek nabiału, którego zadaniem jest przełamanie goryczy i cierpkiego smaku kakao.

Różowa czekolada - naturalna czy nie?

Czekolada o różowym zabarwieniu (określana właśnie jako czekolada ruby) to stosunkowo nowy produkt, który po raz pierwszy zagościł na rynku czekolady przed kilkoma laty. Za jej kolor odpowiadaj specjalnie wyhodowane nasiona kakaowca, nie jest więc sztucznym tworem opartym na barwnikach czy chemicznych dodatkach. Głównym producentem różowej czekolady jest Brazylia, Ekwador oraz Wybrzeże Kości Słoniowej. Czekolada ruby nieco różni się w smaku od swoich bardziej znanych poprzedników - znawcy czekoladowej magii podkreślają jej lekko kwaśny i owocowy posmak. Wyroby z udziałem różowej czekolady są bardzo popularna w formie pralinek czy specjalnie przygotowanych upominków na szczególne okazje.

Właściwości czekolady - dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Czekolada ma znane od lat liczne walory prozdrowotne. Przede wszystkim świetnie wpływa na dobrostan psychiczny oraz samopoczucie - dzięki temu, że ponosi poziom serotoniny i wpływa na zwiększoną produkcję endorfin w mózgu. Niektóre badania wskazują zatem, że czekolada może w jakiś sposób zapobiegać depresji oraz wspomagać organizm w walce ze stresem i wyczerpującym trybem życia. Dobrej jakości czekolada (szczególnie ta o wysokiej zawartości kakao) dostarcza licznych mikro i makroelementów - przede wszystkim magnezu oraz cynku. Dodatkowo poprzez swoją kaloryczność w łatwy sposób dodaje energii - nic więc dziwnego w tym, że czekoladowe przekąski są często wybierane jako dodatek do kawy, w trakcie nagłego głodu czy podczas górskich wędrówek i wszelkich innych aktywności fizycznych.

Gotowanie - najnowsze informacje