poniedziałek, 8 listopada 2021 10:15

Jak idealnie otynkować tort?

Autor Artykuł sponsorowany
Jak idealnie otynkować tort?

Główną atrakcją imprezy urodzinowej jest tort. Sztuka cukiernicza jest już na tyle rozwinięta, że ciasto dla jubilata może się okazać prawdziwym dziełem sztuki. Mnogość dekoracji i nietuzinkowy sposób ich rozmieszczenia przyciągają uwagę. Podstawą do stworzenia perfekcyjnego tortu jest  właściwe jego otynkowanie, czyli zadbanie o idealny kształt i równą powierzchnię kremu.

Dobór biszkoptu i kremu

Przygotowując tort, warto zadbać o upieczenie biszkoptu, którego konsystencja jest cięższa, a przez to bardziej stabilna. Również wybór odpowiedniej masy jest istotnym elementem. Kremy do tortów przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych składników znacząco wpływają na smak oraz wizualny efekt wypieku.

Jakie akcesoria potrzebne są do tynkowania tortu?

Do otynkowania tortu niezbędne są akcesoria takie jak:

  • 2 dyski (o średnicy odpowiadającej średnicy biszkoptu),
  • obrotowa patera lub talerz,
  • papier woskowany (należy wyciąć koło o średnicy nieco mniejszej od średnicy dysków),
  • skrobak,
  • szpatuła cukiernicza,
  • mata antypoślizgowa,
  • mała poziomica.

Tynkowanie tortu krok po kroku

Nakładanie kremu na biszkopt wymaga precyzji i staranności. Tynkowanie tortu obejmuje następujące etapy:

Ustawienie tortu na dysku

Do jednego z dysków należy przykleić matę antypoślizgową (można użyć zwykłej taśmy klejącej), a następnie położyć elementy na obrotowej paterze. Na gładkiej powierzchni dysku ustawiamy biszkopt.

Przygotowanie górnej części tortu

Za pomocą szpatuły nanosimy krem na górę część tortu i rozsmarowujemy go do momentu uzyskania idealnej powierzchni. Usuwamy nadmiar kremu. Na drugi dysk nakładamy delikatnie zwilżony wodą papier woskowy, a następnie nakładamy na górę tortu (papierkiem od spodu). Zwracamy uwagę, aby brzegi dysku i tortu precyzyjnie się pokrywały. Delikatnie przyciskamy dysk i za pomocą poziomicy sprawdzamy, czy powierzchnia jest równa. Po więcej info zerknij na tę stronę.

Tynkowanie bocznej części tortu

Kolejnym krokiem jest nałożenie kremu na boczną część tortu. Za pomocą skrobaka usuwamy nadmiar masy. Warto pamiętać, aby przyrząd był ustawiony pod kątem ostrym względem bocznej linii ciasta.

Końcowy etap tynkowania tortu

Po uzyskaniu idealnie równej powierzchni kremu wkładamy tort do lodówki lub zamrażarki na około 15 min. Schłodzony krem ułatwi wyjęcie dysków. Za pomocą zwykłego noża ustawionego horyzontalnie usuwamy górny dysk, a następnie wyrównujemy górną powierzchnię szpatułą. Delikatnie podważamy tort, żeby pozbyć się dolnego dysku. Wypiek przenosimy na wcześniej przygotowaną podkładkę.

Otynkowany tort jest gotowy do dekoracji. Idealna powierzchnia urodzinowego wypieku wraz z właściwie dobranymi dodatkami z pewnością sprawi radość jubilatowi.

Gotowanie - najnowsze informacje