czwartek, 27 lutego 2025 08:17, aktualizacja 7 godzin temu

Pani Jola pokazuje, jak zrobić tradycyjne pączki i pieczony chrust

Autor Mirosław Haładyj
Pani Jola pokazuje, jak zrobić tradycyjne pączki i pieczony chrust

Pani Jola Caputa jest kulinarnym guru, którego na Facebooku obserwuje ponad 600 tys. użytkowników. Na YouTube posiada 121 tys. subskrybentów, a jej aplikacja znajduje się w ponad 60 tys. telefonów.

  • Przypominamy artykuł, który ukazał się w lutym 2020 roku.

Pani Jola wspólnie z synem Grzegorzem na swojej stronie opublikowała ponad dwa tysiące przepisów i 700 filmów kulinarnych w których swoją wiedzą dzieli się zarówno z doświadczonymi, jak i początkującymi, paniami i panami domu.

Dziś Tłusty Czwartek, który ciężko wyobrazić sobie bez faworków i pączków. W związku z tym, poprosiliśmy panią Jolę o przepisy na tradycyjne dania, bez których trudno wyobrażać sobie świętowanie rozpoczęcia ostatniego tygodnia karnawału.

Pączki – pyszne, domowe, tradycyjny przepis

Składniki:
6 żółtek
2 łyżki cukru
4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Rozczyn drożdżowy:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany
2 łyżki spirytusu
50 g roztopionego masła

Wykonanie:
Do misy robota wlewam żółtka, dodaję cukier i ucieram. Utarte żółtka z cukrem przelewam do miski. Do mąki pszennej dodaje szczyptę soli i mieszam. Następnie mąkę dosypuje do utartych żółtek. Do składników dodaję rozczyn drożdżowy, następnie dolewam mleko, śmietanę i spirytus.

Spirytus zostanie kompletnie zniwelowany w procesie smażenia. Możemy zastąpić go wódką lub octem. Pamiętajmy, że dodawanie spirytusu do tłuszczu w którym smażymy nie ma sensu i jest błędem.

Zagniatam ciasto:
Do garnka wkładam masło i roztapiam na małym ogniu. Dodaje do ciasta i zagniatam (aż stanie się elastyczne). Ciasto przekładam do miski wysmarowanej olejem, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę (do wyrośnięcia).

Po wyrośnięciu lekko i delikatnie rozwałkowuję ciasto na placek o grubości 1,5 cm. Następnie foremką o średnicy 6 cm wykrawam kółka. Pączki przekładam na deskę (owinięta folią spożywczą i natłuszczoną). Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na około 35 minut do wyrośnięcia.

Pączki smażę na rozgrzanym tłuszczu (pod przykryciem). Następnie obracam i drugą stronę smażę bez przykrycia. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku. Podaję poprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem.

Chrusty pieczone – faworki z piekarnika

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
1 łyżka masła
szczypta soli

Dodatkowo:
cukier puder

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy suche składniki. Dodajemy żółtka, śmietanę i masło. Wyrabiamy ciasto.

Ciasto kroimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i tniemy na paski. Paski ciasta nacinamy i przekładamy ciasto (żeby uformować faworki).

Chrusty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 10 minut (grzanie góra-dół).

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Fot., video i inf.: przepisyjoli.com

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka