czwartek, 20 czerwca 2024 13:30

Kiedyś kosztowały jeden grosz! Krakowskie obwarzanki kochają nie tylko turyści

Autor Marzena Gitler
Kiedyś kosztowały jeden grosz! Krakowskie obwarzanki kochają nie tylko turyści

Obwarzanki - krakowski specjał kochają nie tylko turyści, ale przede wszystkim sami krakowianie. Dlaczego są tak lubiane i czy 3 złote to dobra cena za ten regionalny przysmak - o tym rozmawiamy z przechodniami na ulicach Krakowa.

20 czerwca w Krakowie po raz drugi obchodzony jest Obwarzanek Day. Słynny krakowski wypiek od 2010 roku wpisany jest do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Dlaczego tak lubią go turyści i krakowianie. Ile dziś kosztuje prawdziwy obwarzanek i ile kosztował kiedyś? Co można zrobić, aby był jeszcze bardziej popularny - o tym mówią nasi rozmówcy, których spotkaliśmy na ulicach Krakowa w Dniu Obwarzanka.

Przypomnijmy prawdziwy krakowski obwarzanek to pieczywo o kształcie koła o średnicy kilkunastu centymetrów. Tradycja jego wypiekania w Krakowie sięga średniowiecza. Pierwsza zmianka o tym przysmaku pochodzi z 1394 r. w spisie królewskich rachunków: "Dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz." Mowa tu o królowej Jadwidze Andegaweńskiej.

Jak powstaje prawdziwy obwarzanek? To drożdżowe wytrawne ciasto, które po wyrośnięciu formuje się w wałeczki, a potem skręca je w pierścienie. Tym co wyróżnia obwarzanek jest jego obwarzanie czyli zanurzenie uformowanego surowego ciasta we wrzątku (stąd jego nazwa). Potem dopiero są przyprawiane — makiem, sezamem, mieszanką ziaren albo po prostu grubo zmieloną solą. Są także obwarzanki z czarnuszką, posypką ziołową, serową czy cebulową.

W Krakowie wypiekiem certyfikowanego obwarzanka krakowskiego zajmuje się osiem piekarni. Obwarzanki wypiekane w tych piekarniach zachowują wszystkie standardy i gwarantują wysoką jakość i smak produktu. Sprzedawane są z wózków i budek oznaczonych niebieską naklejką ze znakiem.

Kraków - najnowsze informacje

Rozrywka