piątek, 2 lipca 2021 07:46

Kraków. Najstarszy targ ekologiczny świętuje ósme urodziny

Autor Marzena Gitler
Kraków. Najstarszy targ ekologiczny świętuje ósme urodziny

W najbliższą sobotę ósme urodziny będzie świętował Targ Pietruszkowy – popularny podgórski ekotarg, na którym zaopatrują się miłośnicy zdrowej żywności z całego Krakowa. W programie m.in. wirowanie miodu i II edycja Slow Chef Festiwalu.

Poznaj producenta, spróbuj i kup

Targ Pietruszkowy ma trzy zasady: lokalnie, naturalnie i bezpośrednio. - Łączymy klientów z lokalnymi rolnikami. Żywność pochodzi z gospodarstw oddalonych nie więcej niż 150 kilometrów od Krakowa. Produkty sprzedawane są bezpośrednio przez wytwórców – rolników i hodowców, którzy osobiście odpowiadają za ich jakość. Posiadają certyfikaty ekologiczne lub deklarują, że nie stosują w uprawie i hodowli środków niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym.  – tłumaczy Alicja Kowalik, prezeska Fundacji Targ Pietruszkowy. - Jako jedyni w Polsce możemy się pochwalić tytułem Targu Ziemi nadawanego przez Slow Food International – dodaje.

Na targu, który regularnie odbywa się na Placu Niepodległości i w podziemiach budynku KS Korona klienci mają okazję poznać rolników i hodowców osobiście i dopytać o interesujące ich sprawy. Na targu można kupić głównie warzywa i owoce. Są także sery, chleby, miody, mięsa, wędliny i ryby, pierogi, a czasem nawet rośliny do samodzielnej uprawy. - W zimie nie można znaleźć na Targu świeżych borówek, a oscypki pojawiają się wtedy, kiedy pojawia się owcze mleko - wszystkie produkty są sezonowe – dodaje Alicja Kowalik.

Nie tylko zakupy

Targ, którego organizatorem jest od kilku lat powołana do tego celu Fundacja Targ Pietruszkowy, stawia też na edukację. - Targ nie tylko żywi, ale także uczy. Dla wystawców i chętnych organizujemy warsztaty i szkolenia. W poprzednich latach odbyły m. in. warsztaty z tworzenia woskowijek, domków dla pszczół samotnic, a także sadzenie roślin miododajnych przy ul. Dworcowej – przypomina Alicja Kowalik.

Fundacja wydała też broszurę o roli dzikich zapylaczy. Zorganizowała akcję szycia woreczków na warzywa z firanek uzbieranych od krakowian. - Gotowaliśmy z produktów targowych na warsztatach, podróżowaliśmy do naszych wystawców, aby jeszcze lepiej poznać produkty, które trafiają do nas na stół – dodaje prezeska Fundacja Targ Pietruszkowy.

8 lat na rynku

Pierwszy Targ Pietruszkowy w Podgórzu odbył się 29 czerwca 2013 r. na Rynku Podgórskim. Dlaczego powstał? Od dłuższego czasu członkowie Stowarzyszenia Podgórze.pl chcieli ożywić najbardziej reprezentacyjne miejsce dzielnicy, jakim był rynek położony naprzeciwko kościoła św. Józefa. Tu jeszcze za czasów Wolnego Królewskiego Miasta Podgórza kwitł handel i usługi. Po II wojnie światowej ta funkcja zanikła. I tak narodził się pomysł na renesans handlu na Rynku Podgórskim, zrealizowany dzięki zaangażowaniu członków Stowarzyszenia Podgórze.pl. Dzięki ich inicjatywie udało się ożywić dzielnicę, a nowa forma handlu przybrała postać Targu Pietruszkowego. Dzięki Szwajcarsko-Polskiemu programowi współpracy pierwsze dwa sezony działania targu finansowane były z funduszy Swiss Contribution.

Kraków Targ Pietruszkowy Podgórze
Inicjatorzy powstania Targu Pietruszkowego na Rynku Podgórskim - foto: P. Kupisztal/ Podgórze.pl

Po kilku latach funkcjonowania targu Stowarzyszenie Podgórze.pl powołało Fundację Targ Pietruszkowy, która przejęła organizację targu. Początkowo Targ odbywał się tylko w sezonie letnim w soboty na Rynku Podgórskim. Z czasem znalazł nowe miejsce: plac Niepodległości i podziemia budynku KS „Korona”. Stał się też przedsięwzięciem całorocznym, a dodatkowo czynny jest także w środy.

Ci, którzy nie mogą w dni targowe dotrzeć do producentów, od pewnego czasu mogą zamówić produkty na stronie www.paczkapietruszkowa.pl. W czasie locdownu było to duże ułatwienie, zwłaszcza dla osób starszych. Nie ma wtedy, co prawda, bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą/hodowcą, ale można otrzymać zamówione produkty wprost do domu. Kurier dowozi zamówioną paczkę pod wskazany adres.

Ośme urodziny "Pietruszki"

W najbliższą sobotę, 3 lipca Targ Pietruszkowy będzie świętował ósme urodziny. W programie jest m.in. wirowanie miodu i II edycja Slow Chef Festiwalu. - Zapraszamy na nasze urodziny. Spotykamy się na Placu Niepodległości i budynku KS Korona. Zapraszamy między innymi na wirowanie miodu i II edycję Slow Chef Festiwalu - mówi Alicja Kowalik. - Gwarantujemy, że będzie smacznie i lokalnie!

Program urodzin:

  • 9:00 – odwiruj swój miód – zapisy
  • 9:30 – podpisanie listu intencyjnego między Fundacją Targ Pietruszkowy, a Uniwersytetem Rolniczym – Wydział Technologii Żywności
  • 10:00 – rozpoczęcie II edycji Slow Chef Festiwal, degustacja pysznych sezonowych kanapek
  • 10:45 – tort urodzinowy od Sweets by Bary
  • 11:00 – odwiruj swój miód – zapisy

Ponadto:

  • Lavendziarnia Stoki 6 dla 30 pierwszych klientów przygotuje piękne lawendowe bukieciki.
  • Zakwas Mąka Woda 30 pierwszych klientów poczęstuje makaronikiem z kremem z gorzkiej czekolady.
  • Sweets by Bary poczęstuje także babeczkami z ósemką.
  • prezenty dla klientów - woreczki na warzywa od Fundacji „Koalicja Sprawiedliwego Handlu” – Fairtrade Polska.
  • w namiocie Uniwersytetu Rolniczego zobaczycie: kapustę w 5 kolorach, przeszczepianie grzybków kefirowych, kawior owocowy i Carving – rzeźbienie w owocach i warzywach. Niepowtarzalne formy, kwiaty, twarze wykonywane z owoców i warzyw.

Targ jak zawsze jest czynny jest w godz. 8 - 13.

Kraków - najnowsze informacje

Rozrywka