niedziela, 4 maja 2025 08:00, aktualizacja 4 godziny temu

Malutkie, ale potężne. Dlaczego warto włączyć nasiona chia do codziennej diety?

Autor Mateusz Łysik
Malutkie, ale potężne. Dlaczego warto włączyć nasiona chia do codziennej diety?

Nasiona chia nie bez powodu zyskały miano superżywności. Choć drobne i niepozorne, zawierają w sobie ogromną moc odżywczą. Jak przypomina serwis Onet Kobieta, ich regularne spożywanie wspiera zdrowie serca, układu pokarmowego, a nawet może chronić przed cukrzycą i nowotworami.

Niepozorne źródło zdrowia Chia to bogactwo błonnika, białka, kwasów tłuszczowych omega-3 (szczególnie ALA), a także witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Już jedna łyżka dziennie dodana do jogurtu, smoothie, płatków czy nawet wody może korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Ziarna te znane były już w czasach Azteków, którzy cenili je za właściwości wzmacniające.

Wsparcie dla jelit i serca Zawartość błonnika sprawia, że chia świetnie wspiera pracę jelit, poprawia mikrobiom i reguluje trawienie. Zdrowe jelita to nie tylko mniejszy dyskomfort, ale również lepsza odporność i samopoczucie. Z kolei kwasy omega-3 mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia i cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca. Badania z 2021 roku wykazały, że dodatkowy gram ALA dziennie może obniżyć śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych nawet o 5 proc.

Naturalna tarcza przeciw stanom zapalnym Regularne spożywanie nasion chia może pomóc w redukcji przewlekłego stanu zapalnego, który wiąże się m.in. z cukrzycą, chorobami autoimmunologicznymi czy nowotworami. Wszystko za sprawą antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i wspierają regenerację komórek.

Wsparcie w diecie redukcyjnej Zawarty w nasionach chia błonnik i białko przedłużają uczucie sytości, co jest pomocne dla osób dbających o sylwetkę. Dodatkowo chia pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, zapobiegając nagłym spadkom energii i napadom głodu. To idealny dodatek do zdrowych deserów, koktajli czy domowych wypieków.

Jak je stosować? Chia można stosować podobnie jak siemię lniane – dodawać do owsianki, koktajli, pieczywa lub przygotowywać puddingi. Kluczem jest różnorodność i umiar. Jedna do dwóch łyżek dziennie to ilość, która przynosi korzyści bez ryzyka nadmiaru.

Zdrowie - najnowsze informacje

Rozrywka