Przyszedł czas na propozycję szybkiej przekąski. Szybka nie musi znaczyć danie typu fast food. Wręcz przeciwnie! Można jeść szybkie w przygotowaniu dania a jednocześnie dostarczać sobie witamin i wszystkich tzw. dobrych składników odżywczych. Dodam, że tą szybką w przygotowaniu potrawę możemy nawet zaserwować gościom w ramach deseru.
Jedyne co można zarzucić tej przekąsce to fakt, że głównym składnikiem jest szpinak... Ale mam nadzieję, że skład i zwłaszcza dodatki oraz fakt jej szybkiego przygotowania przekonają cię do chociażby próby przygotowania i degustacji.
Składniki na 1 porcję:
- 200g świeżych liści szpinaku
- pól banana
- 2 łyżki natki pietruszki
- pól ogórka szklarniowego
- 1 kiwi
- 5 sztuk migdałów (można je wcześniej namoczyć i obrać skórkę)
- 5 sztuk orzechów włoskich
- 200 ml wody lub mleka - zależne jest to od upodobań smakowych
Przygotowanie:
- Szpinak płuczemy, banana, kiwi i ogórka obieramy ze skórki. Wszystko umieszczamy w blenderze i zalewamy woda bądź mlekiem.
- Teraz najszybsza forma przygotowania przekąski - zmiksowanie wszystkich składników na gładki koktajl.
- Podajemy w wysokich szklankach, dekorując np. listkiem pietruszki.
Do przygotowania tej zielonej bomby witaminowej potrzebujemy jedynie blendera, najlepiej kielichowego - najprościej w nim właśnie przygotować nasz koktajl. Ale jeśli posiadasz tylko ręczny, przygotuj wysokie naczynie, w którym zmiksujesz wszystkie składniki.
______________________
Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl