poniedziałek, 30 marca 2020 14:49

Piec do dużej pizzerii? O tych cechach warto pamiętać

Autor Głos 24
Piec do dużej pizzerii? O tych cechach warto pamiętać

Mała restauracja - mały kłopot. Duża? No… tutaj trzeba już podjąć wiele ważnych decyzji, które mogą zaważyć na tym, czy lokal odniesie sukces. Bez wątpienia jedną z kluczowych spraw jest wybór odpowiedniego pieca do pizzy.

Czym wyróżnia się profesjonalny piec do pizzy?

Wybór pieca do małego lokalu raczej nie nastręczy Wam wielu kłopotów. Kupicie poręczny, jednokomorowy piec do pizzy i - przynajmniej na pewien czas - problem rozwiązuje się w dużej mierze samoczynnie. To spora przewaga posiadaczy małej gastronomii” nad większymi rywalami na rynku.

Zanim opowiem Wam o kluczowych kwestiach, o jakich powinni pamiętać ci więksi restauratorzy, pozwólcie, że serdecznie zachęcę Was do lektury ciekawego wpisu o rodzajach pieców do pieczenia pizzy http://dziennikelblaski.pl/634430,Jakie-piece-do-pieczenia-pizzy-sa-dostepne-na-rynku.html. Zebrano tam sporo użytecznej wiedzy.

A zatem profesjonalny piec do pizzy. Poza dużymi gabarytami, możliwością wypiekania placków o większej średnicy niż na mniejszych piecach do wypieku, często pojawiają się też elementy designerskie. Przeszklone konstrukcje umożliwiają klientom na obserwowanie całego procesu powstawania dań, które za chwilę znajdą się na ich talerzach.

Wytrzymałość ma znaczenie

Dobrze jest kupić piec, który będzie reprezentował choćby cenową półkę średnią. Te najtańsze konstrukcje mogą niezbyt dobrze znieść próbę czasu. Wynika to z tego, że skądś ta niższa kwota zakupu musiała jednak się wziąć. Zwykle oznacza to gorszej jakości spasowanie elementów lub postawienie na stal gorszej próby.

Nasz piec powinien cechować się dobrą wytrzymałością nie tylko na temperatury, ale i na zmienną wilgotność otoczenia, która często panuje w kuchniach. Powinny też umożliwiać one bezproblemową współpracę ze specjalistycznymi, dedykowanymi dla gastronomii, preparatami do czyszczenia.

Można więc powiedzieć, że poza tymi czynnikami głównymi, jak wielkość, gabaryty czy zastosowany model energetyczny, mamy też całą masę czynników pobocznych, które często nie są zbyt mocno eksponowane w ulotkach reklamowych.

Ile komór?

Przyjmuje się, że piec przeznaczony do popularnej, włoskiej restauracji powinien mieć nie mniej niż dwie-trzy komory. Tutaj warto posiłkować się statystykami naszego lokalu. Jeśli obecnie macie malutki piecyk jednokomorowy i widzicie, że kolejka stale się wydłuża, to zasadnym wydaje się być inwestycja w sprzęt, który zapewni jakieś rezerwy przerobowe.

Może więc nie kupować kolejnego małego piecyka, a raczej zainwestować w duży piec do pizzy z prawdziwego zdarzenia? Dla dużego lokalu na pewno warto przemyśleć taki scenariusz. Zanim jednak ruszycie na zakupy, pamiętajcie o tym, aby dobrze uzasadnić taki zakup pod kątem ekonomicznym.

Finanse i Gospodarka

Finanse i Gospodarka - najnowsze informacje