Kuchnia to nie tylko miejsce, gdzie powstają posiłki. Jest ona sercem domu, pomieszczeniem, gdzie każdy może stworzyć coś pysznego, porozmawiać lub w spokoju wypić herbatę. Bardzo istotne jest jakie sprzęty w niej postawimy. Niezbędna jest lodówka, kuchenka i piekarnik. Poza tym w każdej kuchni znajdziemy zlewozmywak i blat roboczy, by wygodnie przygotowywać potrawy.
Decyzje o umeblowaniu i wyposażeniu kuchni są bardzo ważne, podejmujemy je rzadko i powinny być porządnie przemyślane. Jednym z dylematów, przed którym stajemy, jest wybór rodzaju piekarnika. Modele gazowe i elektryczne różnią się między sobą, a każdy rodzaj ma swoje wady i zalety. Jaki wybrać, by cieszyć się wysoką jakością przygotowanych w nim dań?
Ekonomiczne podejście do sprawy piekarnika
Pieniądze, które musimy wydać na zakup piekarnika to tylko początek kosztów z nim związanych. Jeśli chcesz zaoszczędzić, wybierz piekarnik gazowy. Ta wersja to nie tylko tańszy model, ale i eksploatacja. Zwykle piekarniki gazowe są w niższych cenach niż ich elektryczne odpowiedniki. Gaz ziemny lub gaz z butli to tańsze rozwiązanie niż zasilanie elektryczne. Nagrzewanie i pieczenie wymaga sporo energii, więc zmiana wysokości rachunku za prąd będzie zauważalna. Duża zaleta zakupu piekarnika gazowego to też stosunkowo niski koszt jego naprawy w przypadku awarii.
Piekarnik elektryczny daje za to duże lepsze efekty, jeśli chodzi o użytkowanie. Każdy, kto miał do czynienia z wersją elektryczną i gazową wie, że dużo łatwiej piecze się w piecyku na prąd. Ułatwione jest programowanie, a temperatura dużo dokładniejsza i przewidywalna. Jest to istotne, zarówno przy wypieku ciast, jak i przygotowywaniu potraw mięsnych i zapiekanek. Nowoczesne modele piekarników elektrycznych mają szereg udogodnień ułatwiających przygotowywanie perfekcyjnych dań, niektóre z nich można sterować za pomocą aplikacji w telefonie czy tablecie.
Na co zwracać uwagę, czyli kluczowe parametry piekarnika
Bardzo ważne w chwili zakupu nowego piekarnika jest pytanie o nasze potrzeby z nim związane. Ilość osób w rodzinie czy przeznaczenie do gastronomii to czynniki determinujące dobry piekarnik. Jaki wybrać by spełniał on nasze oczekiwania? Bardzo dobrze dostosować pojemność do liczebności rodziny. Małe piecyki wystarczą osobom, które nie gotują często.
Kilkuosobowa rodzina będzie potrzebowała urządzenia o pojemności minimum 70 litrów. Istotne jest, że piecyki gazowe są mniejsze od elektrycznych. Wybierz też model o dopasowanych parametrach, do zabudowy lub wolnostojący.