sobota, 15 października 2022 08:48

Tej partii łososia nie jedz. Zawiera groźne bakterie!

Autor Katarzyna Jamróz
Tej partii łososia nie jedz. Zawiera groźne bakterie!

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem łososia atlantyckiego. W jednej z partii wykryto ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej tymi bakteriami może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii produktu Łosoś Atlantycki wędzony na zimno.

Produkt – Classic’ ŁOSOŚ ATLANTYCKI wędzony na zimno 250g

Numer partii: L39321

Data minimalnej trwałości: 22.10.2022

Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą, która stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Najczęstsze objawy zarażenia mają charakter grypopodobny m.in. gorączka, dreszcze, bóle mięśni oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż kwestionowanego produktu we wszystkich sklepach i magazynach oraz podjęła decyzję o umieszczeniu na terenie sklepów informacji o wycofywaniu produktu.

Producent Suempol Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktu z rynku. Nastąpi weryfikacja procesu produkcji i zostaną podjęte stosowne środki.

Organy urzędowej kontroli nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanego produktu oraz weryfikują działania podejmowane przez zakład produkcyjny. W ramach nadzoru zostanie zwiększona częstotliwość pobierania prób urzędowych w kierunku Listeria monocytogenes.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS
Fot. Ilustracyjne/Unsplash

Zdrowie – zagrożenia i choroby - najnowsze informacje