wtorek, 23 lutego 2021 09:34

Tradycyjne zakopiańskie jedzenie

Autor Artykuł sponsorowany
Tradycyjne zakopiańskie jedzenie

Wielu z turystów wykorzystuje wypad na urlop czy weekend, by nie tylko wypocząć, ale też zapoznać się z tradycjami regionu. Różnymi. Mogą to być zabytki, kultura, zwyczaje, ale może być też najsmaczniejsza z tradycji – czyli dania regionalne. Zakopane, do którego przyjeżdża tak wielu turystów, w tym aspekcie również znajduje wielu chętnych. Czym się zajadają?

Dania kuchni góralskiej

Kuchnia Zakopanego, czy szerze – Podhala czy Tatr – nie oferuje bardzo wyszukanych potraw. Bazują one na prostych składnikach, często tylko kilku, ale za to dużo nadrabiają smakiem i naturalnością produktów. To właśnie dzięki nim karczmy w Zakopanem niezależnie od pory roku znajdują tak wielu klientów.

Królową zakopiańskich potraw jest oczywiście kwaśnica. Kwaśna – co nazwa wskazuje, ale też lekko pikantna. To odmiana kapuśniaku, który znany jest też w innych rejonach kraju. To jednak nie dodaje się do niego warzyw, ziemniaki gotuje zaś osobno. Mamy zaś kiszoną kapustę, w której pływa kawał wieprzowiny albo baraniny. Najlepiej w postaci wędzonego ziobra – pyszności.

Dużo rzadziej spotkać można bryjkę, zupę, której nazwa dobrze opisuje wygląd. To mąka, gotowana z wodą, okraszona tłuszczem, na przykład słoniną. Danie to bardziej dla górali, niż dla turystów, bo wygląd, jak wspomniano, ma mocno niefotogeniczny.

Tak, jak kwaśnica jest królową, tak królem jest oscypek. Przynajmniej przez cześć roku, bo to ser sezonowy, podawany wyłącznie w porze wypasu owiec i krótko po jego zakończeniu. Charakterystycznie ostry, bo bazujący na owczym mleku, ewentualnie z dodatkiem mleka krowiego. Z żurawiną, grillowany czy sam – smak ma nie do podrobienia. Z innych serów warto na pewno zakosztować bundzu czy bryndzy, które też mają charaktery smak, bardzo wyrazisty i nie każdemu przypadający do gustu.

Co ciekawe tradycyjnie w górach nie jadało się zbyt dużo chleba, albo wręcz wcale. Zamiast tego królowały moskole – kolejna z potrwa, których warto zakosztować. To płaskie placki z mąki, wody i gotowanych ziemniaków. Proporcje są różne, w zależności od karczmy czy gospodyni. Proste danie, sprawdzające się jako dodatek, lub nawet samo, tylko posmarowane masłem.

Z innych popularnych dań na obiad na pewno wato zakosztować tradycyjnych placków po zbójnicku, grillowanego pstrąga, pieczonej golonki, na deser racząc się szarlotką.

Ale o ile jeśli chodzi o obiady, to każdy znajdzie coś dla siebie, to ze śniadaniami bywa już różnie.

Śniadania na dowóz w Zakopanem

Oczywiście goście dużych hoteli czy pensjonatów mają zazwyczaj śniadanie zapewnione w pakiecie. Jednak wiele miejsc noclegowych w Zakopanem to kwatery prywatne, domki góralskie czy mniejsze obiekty, gdzie właściciele oferują jedynie nocleg. Tymczasem oferta kulinarna Zakopanego jest skierowana raczej na obiady, kolacje i wieczorne nasiadówki, ciężko znaleźć lokal, w którym można zjeść śniadanie o poranku.

Ale to lokal może znaleźć was... Od niedawna możliwe jest zamówienie śniadania z dowozem w Zakopanem, w dodatku dowóz ten jest darmowy. Wystarczy wizyta na stronie o swojskiej i łatwej do zapamiętania nazwie – https://www.maryna.pl/. Zamówienie składa się przez internet, wybierając jeden z dostępnych pakietów śniadań, lub komponując własne.

Takie śniadania też zawierają produkty regionalne, jak swojskie wędliny czy góralskie sery i jaja od lokalnych gospodarzy. To świetny sposób by dzień rozpocząć nie tylko smacznie i zdrowo, ale też wygodnie. Konkretny, duży zestaw, którym ciężko się nie najeść, a w nim kiełbaski, jajecznica, sałatka, pasztet, warzywa, naleśniki, muesli... Oczywiście nie wszystko w jednym;) Ale zestawów do wyboru jest sporo, zarówno dla miłośników słodkości, mięska czy wegetarian.

Nic, tylko zamawiać, zjeść w spokoju na kwaterze, by później z ochotą ruszać w Zakopane.

Gotowanie - najnowsze informacje