piątek, 25 listopada 2022 11:11

Wędzarnia elektryczna – jaką wybrać?

Autor Artykuł sponsorowany
Wędzarnia elektryczna – jaką wybrać?

Wędzone potrawy wyróżniają się znacznie dłuższą zdatnością do spożycia, a ponadto zachwycają urozmaiconym smakiem i aromatem. Niestety na półkach sklepowych ciężko znaleźć wędzone mięsa i sery o składzie bezpiecznym dla zdrowia – producenci często dodają różne konserwanty i polepszacze smaku. Jednak samodzielne przygotowanie domowych wędzonek wcale nie jest trudne i może szybko stać się Twoją nową pasją! Wystarczy wydajna wędzarnia elektryczna, która gwarantuje prostą obsługę i automatyzuje cały proces. Sprawdź propozycje polecanych modeli!

Wędzarnia elektryczna czy tradycyjna?

W przypadku osób, które nigdy wcześniej nie próbowały przygotowywać domowych wędzonek, znacznie lepszym wyborem będzie wędzarnia elektryczna z generatorem dymu. Dzięki pełnej automatyzacji procesu wędzenia każdy może uzyskać świetne efekty, praktycznie bez żadnego wysiłku. Budowa takiego urządzenia składa się z kilku istotnych elementów. Pierwszym z nich jest zasobnik, do którego należy wsypać opakowanie gotowych wiórków wędzarniczych – takie produkty są dostępne w ofercie każdego uznanego producenta wędzarni. Następnie, wiórki są transportowane na grzałkę, gdzie zaczynają się tlić, a w efekcie tego procesu powstaje tak cenny, wędzarniczy dym.

Wędzarnia elektryczna jest niezwykle prosta w obsłudze – jej użytkownik uzupełnia zasobnik, ustawia żądaną temperaturę wędzenia i wciska przycisk, by uruchomić urządzenie. Cała reszta dzieje się sama. Właśnie dlatego to rozwiązanie jest lepsze, niż wędzarnia tradycyjna, która wymaga czasochłonnego procesu rozpalania i stałej kontroli temperatury przez cały okres wędzenia. Z punktu widzenia początkującego, jedyną zaletą tradycyjnej wędzarni jest możliwość dostosowania jej wielkości do swoich potrzeb, ponieważ konstrukcja jest budowana od podstaw z kamieni lub cegieł.

Wędzarnia elektryczna drewniana czy metalowa?

Decydując się na zautomatyzowane urządzenie zasilane prądem, mamy do wyboru dwie opcje. Pierwszą z nich jest wędzarnia elektryczna drewniana, Dużym atutem tego rozwiązania jest możliwość dopasowania wymiarów nawet do ograniczonej przestrzeni i ustalenie układu i  ilości półek. Jednak dużym minusem wykonania z drewna jest podatność na działanie wilgoci i szkodników. Ważne jest także bardzo dokładne czyszczenie, ponieważ zaniedbanie tej czynności prowadzi do pojawienia się pleśni i grzybów.

Wędzarnia elektryczna domowa wykonana z metalu będzie znacznie bardziej odporna na czynniki zewnętrzne i znacznie łatwiejsza w czyszczeniu. W ofercie uznanych producentów można znaleźć urządzenia o różnych wymiarach i układzie wewnętrznym półek, dzięki czemu każdy znajdzie model odpowiedni dla siebie. Natomiast opcją na niewielkie przestrzenie będzie wędzarnia elektryczna balkonowa.

Wędzarnia elektryczna – jaką wybrać?

Wiele osób decydujących się na zakup pierwszej wędzarni elektrycznej, wybiera polską markę Borniak, która zdobyła ogromną popularność, produkując trwałe sprzęty wyposażone w wyświetlacze cyfrowe lub analogowe. Wędzarnia elektryczna Borniak, w zależności od modelu, będzie mieć także różną pojemność – 70 lub 150 litrów. W większych urządzeniach zmieści się nawet 20 kg mięsa! W każdym modelu można także znaleźć zasobnik, który pomieści 2 litry wiórków wędzarniczych, co wystarczy na 8 godzin pracy bez ponownego uzupełniania. Każda wędzarnia elektryczna Borniak osiąga maksymalnie 120 stopni Celsjusza, ale można także zdecydować się na smoker, który może zapewnić nawet 150 stopni.

Ciekawą propozycją jest także mała wędzarnia elektryczna od fińskiej marki Muurikka. To urządzenie, które posiada nie tylko funkcję wędzenia, ale także grillowania. Jej pojemność jest znacznie mniejsza, niż w przypadku pełnowymiarowej wędzarni ogrodowej, ale dzięki niewielkim wymiarom pozwala na przygotowywanie domowych wędzonek nawet mieszkańcom bloków!

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka