poniedziałek, 23 stycznia 2023 09:11

Wielkanocne dania z piekarnika

Autor Artykuł sponsorowany
Wielkanocne dania z piekarnika

Piekarnik parowy nie tylko ułatwia przygotowywanie potraw, ale zapewnia im doskonałą jakość. Pieczenie parowe zapewnia też doskonały smak mięsa, co jest niezwykle ważne, bo zależy nam, żeby dania wielkanocne były wyśmienite.

Dlaczego piekarnik parowy jest doskonały do przygotowania potraw wielkanocnych?

Wielkanoc ma wieloletnią tradycję kulinarną i wymaga przygotowania specjalnych dań. Na śniadanie spożywamy święcone potrawy, wędliny, kiełbasy, jajka faszerowane, pasztety, sałatki warzywne z majonezem. Na stołach mogą znaleźć się jeszcze inne wyborne przysmaki. Nikt nie liczy kalorii, bo w końcu są to Święta. Każda gospodyni stara się dogodzić domownikom, więc przygotowuje zawsze coś wybornego. Ulubionymi potrawami, które smakują, gdy przyrządzone zostaną domowym sposobem, to: pasztet, szynka, schab, boczek. Doskonale nadaje się do pieczenia, piekarnik Electrolux parowy. Ten rodzaj piekarnika nie wysusza mięsa, drobiu, ryb czy innych pikantnych dań serwowanych szczególnie na obiad. Jeśli mamy przygotowane bogate menu, warto wykorzystywać piekarniki kompaktowe, by przyspieszyć pracę.

Piekarniki parowe czy zwykłe piekarniki elektryczne do pieczenia pasztetów?

Pasztet powinien być wilgotny i zarumieniony. Takie właściwości zapewnia piekarnik parowy. Jeśli mamy urządzenie z funkcją pary, także kaczka nadziewana, pieczeń czy kurczak, nie będą przesuszone. Sprawdzi się piekarnik Electrolux, który umożliwia również przyspieszenie pracy, poprzez pieczenie wielopoziomowe, co w przypadku Świąt jest niezmiernie ważne. Warto też korzystać z prostych receptur, np. na mięsny pasztet ze śliwką, żurawiną lub grzybami do wyboru:

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowego
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 4 jajka
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • 1 cebula, 3 ząbki czosnku
  • 2 szt. marchwi, pietruszki, selera
  • masło
  • bułka czerstwa
  • śliwki suszone, żurawina lub grzyby

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki, a warzywa obieramy i dzielimy na części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodając liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty oraz sól (ok. 1 łyżki stołowej). Gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godz.). Po zdjęciu z kuchenki wyjmujemy wszystko na talerz i odstawiamy do ostudzenia. Wywaru nie wylewamy, ponieważ będzie potrzebny do zrobienia pasztetu. Kiedy mięso i pozostałe składniki wystygną, mielimy 2x w maszynce, na małych oczkach, razem z bułką.

Do masy dodajemy jajka, żurawinę, pokrojone śliwki lub grzyby oraz ok. 3 szklanek wywaru. Musimy wszystko dobrze wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku. Foremki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i układamy przygotowaną masę. Piekarnik parowy – Electrolux powinien być rozgrzany do temperatury 190 – 200 st. C. Jeśli urządzenie ma szybkie nagrzewanie, pieczenie mięsa, a w tym wypadku pasztetu, trwa krócej niż w niskiej temperaturze. Piekarnik parowy sprawia, że otrzymujemy pełnowartościowe danie, po około 1,5 godz. czasu pieczenia

Jakie piekarniki elektryczne nadają się wypiekania ciast?

Coraz częściej Electrolux, piekarnik parowy lub zwykły elektryczny z płytą indukcyjną, zastępuje tradycyjne urządzenie, ponieważ jest doskonałe do pieczenia mięs, ryb, drobiu i ciast. Szczególnie na święta zależy nam, żeby biszkopt, sernik, mazurek czy inny wypiek nie spalił się, ale był dopieczony. Potrzebny jest też sprawdzony przepis na ciasto, szczególnie na babkę, królową stołu wielkanocnego. Oto jak można przygotować np. babkę na oleju:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru pudru
  • skórka cytryny

Przygotowanie:

Do miski wlewamy po pół szklanki oleju i wody, dosypujemy cukier puder i mieszamy składniki. Oddzielamy żółta od białek i stopniowo dodajemy do powyższych składników, ciągle miksując. Wsypujemy proszek do pieczenia (niepełne 2 łyżeczki) i mąkę oraz dodajemy skórkę z cytryny. Białka natomiast ubijamy, dosypując szczyptę soli. Sztywną pianę dokładamy do ciasta i mieszamy. Odkładamy mniejszą część masy i wsypujemy do niej kakao oraz resztę proszku do pieczenia. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką oraz wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto. We wnętrzu piekarnika powinna być temperatura 160 st. C., by włożyć ciasto na 45 – 50 minut.

Dlaczego przydatne jest sterowanie dotykowe?

Sterowanie dotykowe jest eleganckie i nowoczesne. Posiada wyświetlacz LED, co zapewnia komfort pieczenia. Piekarnik parowy do zabudowy lub wolnostojący wyposażony jest w zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem, chowane pokrętła i wiele innych funkcji w panelu sterowania. Jeśli Piekarnik parowy powinien mieć zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, by zapewniała bezpieczeństwo. Czyszczenie parowe ułatwia utrzymanie czystości w urządzeniu, co jest niezwykle ważne, ponieważ podczas pieczenia, dno piekarnika jest zazwyczaj zabrudzone. Obecna technologia pozwala zaoszczędzić sporo czasu na przygotowywaniu jedzenia, ale też na sprzątaniu po upieczeniu mięs, zapiekanek, frytek, ryb.

Gotowanie - najnowsze informacje