wtorek, 30 lipca 2019 14:47

Wojnicz: Ekobabki urzekły jurorów na Małopolskim Festiwalu Smaku

Autor Marzena Gitler
Wojnicz: Ekobabki urzekły jurorów na Małopolskim Festiwalu Smaku

Za nami kolejna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku 2019. Tym razem smakowitą niedzielą cieszyli się wojniczanie i mieszkańcy okolicznych miejscowości, a także turyści.

Impreza odbyła się w Parku Miejskim w Wojniczu. W imieniu marszałka Małopolski Witolda Kozłowskiego uczestników Festiwalu powitała radna Marta Malec – Lech Członek Zarządu Województwa Małopolskiego, odczytując adres okolicznościowy.
Przybyłych gości przywitał również Burmistrz Wojnicza Tadeusz Bąk, który w swoim wystąpieniu podziękował Witoldowi Kozłowskiemu Marszałkowi Województwa Małopolskiego, Marcie Malec-Lech oraz Annie Pieczarce - członkiniom Zarządu Województwa Małopolskiego, za ich wsparcie, dzięki któremu Małopolski Festiwal Smaku zawitał do Wojnicza.

Wśród zaproszonych gości, którzy wzięli udział w festiwalu byli m.in. Michał Wojtkiewicz Poseł na Sejm oraz Paweł Smoleń Przewodniczący Rady Powiatu Tarnowskiego.

Tak dużego i udanego wydarzenia kulinarnego z udziałem producentów regionalnych i tradycyjnych przysmaków dawno w regionie tarnowskim nie było. Koła Gospodyń Wiejskich częstowały potrawami przyrządzonymi zgodnie z lokalnymi recepturami, można była za darmo degustować dania gorące, pierogi, ciasta czy napoje.

Olbrzymim zainteresowaniem publiczności cieszyły się pokazy gotowania na żywo w wykonaniu mistrza kuchni – Andrzeja Polana, który wykorzystując produkty tradycyjne i regionalne wyczarowywał prawdziwe kulinarne cuda. Przedstawiciele zarządu województwa częstowali przygotowanym wraz z nim chłodnikiem ogórkowym, który był idealny jak na tak upalny dzień.

Bieżąca edycja MFS w sposób szczególny angażuje koła gospodyń wiejskich oraz lokalnych producentów. Do nich właśnie skierowane były festiwalowe konkursy, w trakcie których ocenie poddawane były smak i walory wizualne produktu czy dania. Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu tarnowskiego zaprezentowały regionalną i aromatyczną kuchnię. Można było kosztować dania, ciasta i napoje. Udało się im znów odtworzyć wiele starych i nietypowych przepisów.

Wśród nagrodzonych znalazło się Koło Gospodyń Wiejskich „EcoBabki” z Biadolin Radłowskich, których zupa z dyni z grzankami czosnkowymi i prażonymi pestkami z dyni została uznana za najlepsze danie festiwalu, Koło Gospodyń Wiejskich „Kreatywne” z Olszyn za pierożek ziemniaczany z nadzieniem szpinakowo-serowym, KGW Stróże za pasztet z fasoli „Piękny Jaś” i KGW „U Tatara” z Siedliszowic za gęś babci z kalarepą na zasmażce z mlekiem.

Tradycyjnie na Małopolskim Festiwalu Smaku dostępna była wypoczynkowa strefa dla całych rodzin, w tym zabaw dla dzieci.

Oprawę artystyczną wydarzenia zapewniły zespoły Big Band „Universal” oraz Egzotyczny Dandys Paryskich Bulwarów.

Inf. i foto. UM Wojnicz, UMWM

Tarnów - najnowsze informacje

Rozrywka