środa, 4 grudnia 2019 13:23

Bucze. Efekt przeszedł ich najśmielsze oczekiwania

Autor Mirosław Haładyj
Bucze. Efekt przeszedł ich najśmielsze oczekiwania

Druhowie z jednostki OSP Bucze byli bardzo zadowoleni, kiedy dowiedzieli się, że złożony przez nich projekt został jednym ze zwycięzców programu „InicJaTyWy” organizowanego przez browar Okocim.

– Zaraz po ogłoszeniu wyników wzięliśmy się za planowanie prac i co kilka dni spotykaliśmy się po pracy i szkole wieczorami, by remontować salę szkoleniową. Początkowo prosty i niewielki zakres prac jednak bardzo szybko urósł do rangi wielkiego remontu. Postanowiliśmy bowiem przy okazji wykonać przygotowanie do montażu instalacji elektrycznej, na co przeznaczono pieniądze z funduszu sołeckiego. Sala ma służyć lata, więc oprócz jej renowacji postawiliśmy też ściankę działową, dzięki czemu obok sali powstał korytarz, wykonaliśmy także podwieszany sufit, umożliwiający montaż instalacji elektrycznej i grzewczej, obydwie są już zamontowane – mówi prezes OSP z Bucza, Daniel Szczupał.

W czasie prac okazało się, że strop w pomieszczeniu jest tak wykrzywiony, że montaż sufitu podwieszanego bez uprzedniego wsparcia stropu mija się z celem, ponieważ prawdopodobnie prace musiałyby być powtórzone przy okazji remontu pierwszego piętra. Gdy sufity zostały już podwieszone, z myślą o przyszłych inwestycjach zamontowano szereg okablowań – audio-wizualne, internetowe, a także kable do czujek ruchu i kamer, aby ich ewentualny montaż w przyszłości był całkowicie nieinwazyjny. Zainstalowane zostało także nowoczesne ledowe oświetlenie. – Gdy uporaliśmy się z równaniem i malowaniem ścian korytarza i sali zabraliśmy się za kładzenie płytek oraz montaż listew i drzwi. Tutaj też musieliśmy wydać więcej, niż planowaliśmy, ponieważ z racji tego, że powstał korytarz zwiększyła się liczba drzwi, a niektóre z nich musieliśmy kupić ocieplane bo prowadzą do nieogrzewanego garażu remizy – wyjaśnia Daniel Szczupał.

Pieniądze na wyposażenie sali przekazał Urząd Miejski w Brzesku sponsorując zakup nowych stołów oraz krzeseł. Z kasy miejskiej pokryto także koszty wywozu wielkiego kontenera śmieci i poremontowych odpadów. – Bardzo dziękujemy burmistrzowi Tomaszowi Latosze oraz dyrektor Barbarze Kuczek, bez wsparcia gminy nie dalibyśmy rady – dodaje Daniel Szczupał.

Wszystkie prace bardzo sprawnie przebiegły i mimo tego, że wykonano ich dwukrotnie więcej niż planowano oraz dużo więcej kosztowały. Udało się to dzięki zaangażowaniu druhów z OSP Bucze oraz pomocy lokalnych firm i hurtowników. Umożliwiło to strażakom zakup materiałów po niższych cenach, a jedna z hurtowni zrezygnowała z marży. W sali brakuje jeszcze projektora (na razie strażacy zamontowali pożyczony), wierzą jednak, że w niedługim czasie uda się też pozyskać fundusze na zakup tego urządzenia.

– Ostateczny wygląd sali i korytarza przeszedł najśmielsze oczekiwania, bardzo cieszymy się z zakończenia projektu i wiemy, że będą nam one służyły długie lata. Serdecznie dziękuję wszystkim ludziom dobrego serca, chętnym do pracy i wspierających remont – mówi prezes Szczupał.

Więcej zdjęć w galerii.

Fot. i inf.: UM Brzesko

Brzesko - najnowsze informacje