wtorek, 30 lipca 2019 16:41

Czym byłaby polska kuchnia bez czosnku? Nie tylko politycy go docenili

Autor (red)
Czym byłaby polska kuchnia bez czosnku? Nie tylko politycy go docenili

– Wciąż jestem pod wrażeniem tego co można przygotować z czosnku – powiedział wojewoda małopolski Piotr Ćwik w czasie XII Małopolskiego Święta Czosnku, które odbyło się w niedzielę, 28 lipca w Prandocinie w gminie Słomniki.

O tym, jak bardzo sam czosnek i jego producentów doceniają politycy, świadczy to, że tym wydarzeniu stawili się bardzo licznie i ponad podziałami: przedstawiciele rządu, opozycji, parlamentarzyści, samorządowcy i lokalni działacze.

Słowa uznania płynęły nie tylko w stronę producentów czosnku, ale w kierunku wszystkich rolników. – Warto wspierać polskie produkty, to swoisty objaw patriotyzmu – mówił minister infrastruktury Andrzej Adamczyk. – W Małopolsce mamy bardzo dobrych rolników. Nie tylko producentów czosnku, ale też warzyw i zbóż – wtórował wicemarszałek województwa, Łukasz Smółka.

W programie wydarzenia znalazła się msza święta, prezentacje potraw z czosnkiem, konkursy na najlepszą potrawę oraz najpiękniejszy bukiet i warkocz z czosnku, występy orkiestry dętej i zespołów ludowych. A całość zakończyła zabawa taneczna.

Powiat krakowski

Powiat krakowski - najnowsze informacje

Rozrywka