środa, 27 lutego 2019 10:38

Tłusty czwartek – zobacz, jak świętuje się go w innych państwach

Autor (red)
Tłusty czwartek – zobacz, jak świętuje się go w innych państwach

Pieczenie mięsa na grillu, bitwa na kwiaty i jedzenie bliskowschodnich gołąbków – właśnie tak tłusty czwartek jest obchodzony w innych krajach. Jeśli chcesz poznać różne tradycje związane z ostatnimi dniami przed wielkim postem, przeczytaj przygotowane przez nas zestawienie!

Pączki z różnymi nadzieniami i faworki delikatnie przykryte cukrem pudrem to nasze ulubione desery, które jemy w hurtowych ilościach w pewien szczególny dzień przed postem – tłusty czwartek. Nic dziwnego, że polska wersja tłustego czwartku staje się coraz bardziej popularna w różnych krajach, między innymi w USA. Inne państwa także mają ciekawe zapustne tradycje, które możesz poznać dzięki zestawieniu przygotowanemu przez specjalistów z sieci AccorHotels.

// <![CDATA[      (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); // ]]>

Grecja

Inaczej niż w Kościele rzymskokatolickim greckokatolicki post zaczyna się tzw. „czystym poniedziałkiem”. 11 dni przed nim Grecy świętują Tsiknopempti, czyli własny tłusty czwartek, podczas którego zamiast pączków je się… grillowane mięso. Święto obchodzą nie tylko religijni mieszkańcy Grecji: w wielu miasteczkach lokalne władze rozstawiają na głównych rynkach grille i organizują małe festiwale z muzyką i atrakcjami.

Włochy

Mało który naród potrafi bawić się tak, jak Włosi. Być może dlatego ich tłusty czwartek, czyli giovedi grasso, nie polega na jedzeniu, a prawdziwej karnawałowej zabawie. Znana jest z tego zwłaszcza Wenecja, w której w tym dniu są organizowane maskarady i bitwy na kwiaty, a miasto zdobią zachwycające iluminacje.

Syria

W Syrii tłusty czwartek jest obchodzony jako Drunkard’s Thursday – to wtedy urządza się rodzinne przyjęcia, na których nie brakuje zarówno jedzenia, jak i napitków. Tradycyjnie podawaną na nich potrawą są dolmy, czyli bliskowschodnie gołąbki z jagnięciny i ryżu zawijane w liście winogron. Na osłodzenie czasu tuż przed postem są podawane figi gotowane w melasie.

Szwecja

Z kolei Szwedzi tuż przed postem świętują „tłusty wtorek”. W dzień przed środą popielcową wszyscy jedzą deser nazywany semla, czyli bułki z nadzieniem z pasty migdałowej, mleka oraz bitej śmietany. Jako że bułki są pieczone z białej mąki, ten dzień jest również nazywany „białym wtorkiem”.

Wielka Brytania

Również Brytyjczycy jedzą desery w dzień przed środą popielcową. Chociaż ten konkretny wtorek nazywany jest często „dniem naleśnika”, to zwyczajowo je się duże ilości tych potraw, których podczas postu będzie się unikać w ramach pokuty. Pancake Tuesday nazywane jest również Shrove Tuesday, czyli zapustnym wtorkiem.

Źródło: https://www.accorhotels.com/pl/polska/index.shtml

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje

Rozrywka