środa, 2 czerwca 2021 10:52

Dania kuchni regionalnej wylądują na zagórzańskim stole. „Długo czekaliśmy na ten moment”

Autor Aleksandra Tokarz
Dania kuchni regionalnej wylądują na zagórzańskim stole. „Długo czekaliśmy na ten moment”

- Długo czekaliśmy na ten moment i w końcu zapraszamy na dania kuchni regionalnej - informują kreatorzy marki lokalnej Zagórzańskie Dziedziny. W czwartek, 3 czerwca do menu restauracji Szczebel w Mszanie Dolnej wprowadzona zostanie Zagórzańska karta dań.

A w niej tradycyjne zagórzańskie potrawy! W tym dniu w godzinach od 14:00 do 17:00 serwować je będą Śwarne Babki z KGW Łętowe. Po tych godzinach będzie je można już zamawiać na stałe bezpośrednio w restauracji. W karcie znajdzie się: sapka, zupa z korpieli, pierogi z suszonymi śliwkami i razowy kołoc z bryndzą.

Brzmi obco? Z wyjaśnieniami nadchodzą kreatorzy marki. Po nich apetyt na pewno wzrośnie.

  • Sapką zwane są kluski rozgarnywane. To rodzaj kluski razowej gotowanej na wodzie z pszennej mąki. U Zagórzan jadło się ją zwykle na śniadanie, bądź obiad. W wielu zagórzańskich domach je się kluski rozgarnywane do dziś, jako pierwszy syty posiłek. Ugotowaną kluskę o konsystencji gęstego budyniu wykłada się na talerz, rozgarnuje tworząc niewielkie wgłębienie, do którego wlewa się omastę. Tradycyjnie podawana była ze śmietanką, masłem bądź skwarkami.
  • Zupa z korpieli, zwana inaczej korpielanką jest rodzajem postnej zupy z dodatkiem brukwi (karpieli), marchwii, ziemniaków, czasem mleka lub śmietanki oraz polnych ziół. Tą sycącą i pożywną zupę gotowano u Zagórzan najczęściej w okresach głodu, na przednówku, kiedy zapasy były już bardzo uszczuplone.
  • Pierogi z suszonymi śliwkami to potrawa, która zgodnie z tradycją musiała znaleźć się na wigilijnym stole.
  • Kołoc razowy z bryndzą jest to rodzaj pieczywa wypiekanego powszechnie na terenie zagórzańskim. Podawany był w okresach wzmożonej pracy w polu, kiedy do pomocy przychodzili sąsiedzi. Aby móc nakarmić wszystkich pieczono kołoce, które łatwo było wynieść do pola.
Mszana Dolna inwestuje w przyszłość dzieci. „To ważne dla miasta”
Wiadomości Mszana Dolna. Na ostatniej sesji Rady Miejskiej przedstawiono koncepcję nowego przedszkola.

Biesiadę przy zagórzańskim stole umilała będzie rodzinna kapela Kościelnioki ze Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom z Olszówki.

Kiermasz rękodzieła zorganizują Zagórzańscy Pasjonaci Stowarzyszenie Rękodzielników. Pierniczki zdobione w zagórzańskie wzory zapewni Małgorzata Suder, a galanterię drewnianą wypalaną w akcenty regionalne dostarczy Helena Kuczaik. Anielską ceramikę zaprezentuje Studio RZ. Regionalny kącik  z „Zagórzańską kolorowanką” ozdobi Stowarzyszenie „Przyjaciele Łostówki”.

O ziołowy wystrój zagórzańskiego stołu zadba Fundacja Macerat.

Najmłodsi smakosze będą mogli wziąć udział w warsztatach artystycznych „Malowanki po zagórzańsku”, które przeprowadzi Józefa Potaczek.

fot. UG Mszana Dolna

Limanowa - najnowsze informacje