Gospodynie z Pcimia zdobyły druga nagrodę na ogólnopolskim finale konkursu „Polska od Kuchni” w Warszawie.
W lipcu bieżącego roku, reaktywowane Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy Wiejskich z Pcimia pod kierownictwem Renaty Czech, wystartowało w konkursie „Polska od Kuchni”. Na odbywającym się w Krakowie etapie wojewódzkim konkursu, KGiGW kiszką na podpłomyku podbiło kubki smakowe jury. Laureaci I miejsca awansowali tym samym na finał ogólnopolski, który miał miejsce ubiegłej soboty 1 października na PGE Narodowym w Warszawie.
Kiszka na podpłomyku ze skwarkami w wykonaniu Jana Luberdy stała się kulinarnym hitem zarówno regionalnego jak i finałowego konkursu – po zaciętej walce o podium ostatecznie uplasowała się na II miejscu w ogólnopolskim rankingu w kategorii kulinarnej, a KGWiGW zdobyło 7 tys. zł.
Na stoisku królował smak tradycyjnych potraw przygotowanych przez panie z KGW a lokalna kulturę promowała roztańczona i rozśpiewana muzyczna część KGiGW Pcim pod „dowództwem” niezastąpionego Marka Czecha i jego kapeli.
Wyjazd był możliwy dzięki Wójtowi Gminy Pcim Piotrowi Hajdukowi, który wspierał zwycięską "drużynę" od pierwszych dni eliminacji, aż do wygranej, uczestnicząc osobiście w trwających całodniowych, sobotnich zmaganiach.
Festiwal "Polska od kuchni" ma na celu integrację, aktywizację i wsparcie lokalnych społeczności, promocję polskich produktów i dziedzictwa kulinarnego oraz wymianę międzypokoleniowej wiedzy, umiejętności i przekazanie tradycji młodszym pokoleniom. Ma za zadanie podkreślić rolę kół gospodyń wiejskich w promowaniu bogactwa oraz różnorodności lokalnej tradycji, a także pogłębić wiedzę o kulturze każdego regionu. Cieszymy się, że Gmina Pcim za sprawą KGiGW Pcim stała się częścią tegorocznej edycji tak wspaniałej inicjatywy.
foto i tekst: GOKiS w Pcimiu


