Kuchnia małopolska to wyjątkowe bogactwo smaków! Aromatyczne mięsa, treściwe zupy, wyjątkowe desery… Nawet jeśli nie pochodzisz z tego regionu, z pewnością znajdziesz dania i przekąski kuchni małopolskiej, które przypadną Ci do gustu. Nie masz wprawy w przygotowaniu potraw z Krakowa i okolic? Nic nie szkodzi – gotowe sosy i dodatki nadadzą charakterystyczny smak także prostym daniom wzorowanym na kuchni małopolskiej. Jakie sosy warto zatem wybrać i do jakich potraw sprawdzą się najlepiej?
Kuchnia małopolska, czyli… jaka?
Jeśli mieszkasz w okolicach Krakowa, z pewnością znasz nie tylko słynne krakowskie obwarzanki. Mieszkańców innych rejonów Polski czeka natomiast wyjątkowa kulinarna podróż. Kuchnia małopolska nie jest kuchnią jednolitą: wielka różnorodność wynika między innymi z faktu, że sama Małopolska była regionem podzielonym w czasach zaborów. Najwięcej wpływu miała na nią kuchnia austriacka: jajka po wiedeńsku, tradycyjny sznycel czy sernik to dowód na to, że kucharze w rejonie Małopolski sięgali po austriackie inspiracje. Z drugiej strony w kuchni małopolskiej znaleźć można tradycyjne sosy, mięsa czy zupy rodem ze staropolskiej książki kucharskiej. Gdybyśmy mieli określić kuchnię małopolską jednym słowem, byłoby to słowo „kminek” – to on króluje w potrawach z okolic Krakowa. Jeśli nie znasz tradycyjnych małopolskich receptur, dodatek tej przyprawy nada codziennym daniom zupełnie nowego, galicyjskiego charakteru!
Krakowska maczanka – wyśmienite mięso i aromatyczne sosy
Maczanka to street food, który zyskał sławę na całą Polskę i jest propozycją dla wszystkich miłośników oryginalnych smaków, poszukujących alternatywy dla burgerów lub hot dogów. Niech nie zmyli Cię nazwa – nie oznacza ona maczania kawałków chleba w sosie lub zupie. Ilu kucharzy, tyle przepisów, choć zazwyczaj krakowska maczanka to pieczona karkówka z kminkiem, umieszczana w przekrojonej bułce. Całość uzupełniają dodatki: ogórek kiszony, natka pietruszki, duszona cebula, oraz aromatyczne sosy. Według niektórych kucharzy wystarczy sos, w którym dusiła się karkówka, inni z kolei sięgają także po gotowe sosy: pyszny sos musztardowo-miodowy to doskonały dodatek, który idealnie łączy się ze smakiem pieczonego mięsa. Jeśli uwielbiasz amerykańskie kanapki z szarpaną wieprzowiną, małopolska maczanka i aromatyczny sos musztardowo-miodowy z pewnością przypadną Ci do gustu!
Chrzan – sos, którego nie może zabraknąć na żadnym małopolskim stole
Jeśli chodzi o sosy do dań i przekąsek, na małopolskich stołach króluje chrzan – nie bez powodu! Jest nie tylko aromatyczny i wyjątkowo smaczny, ale również bardzo zdrowy: pobudza wydzielanie soków żołądkowych i tym samym ułatwia trawienie dań bogatej i sycącej kuchni małopolskiej. Chrzan doskonale pasuje do staropolskich mięs i kiełbas, uzupełnia żurek oraz jest podstawą tradycyjnej małopolskiej krzonówki. To gęsta zupa, w której dominuje chrzan, a oprócz niego kiełbasa, szynka, jajka oraz… kwas z kapusty kiszonej. Mało kto jednak przygotowuje ten sos osobiście, zwłaszcza że obecnie gotowe sosy w niczym nie ustępują domowym odpowiednikom. Jeśli chcesz, by potrawy i przekąski nabrały nieco małopolskiego charakteru, postaw na aromatyczny chrzan i serwuj go z wędlinami, sosami do mięs czy… knedlami, które mieszkańcy Małopolski wyjątkowo chętnie zjadają w wydaniu wytrawnym. Wcale nie muszą być one serwowane na słodko! Sosy na bazie chrzanu wyśmienicie smakują również jako dodatek do kaczki faszerowanej. Ta po krakowsku we wnętrzu kryje kaszę i grzyby – chrzan sprawdzi się tu doskonale.
Krakowskie obwarzanki – coś więcej niż przekąska z Sukiennic
Oryginalne obwarzanki serwowane w Krakowie zostały już ponad 10 lat temu wpisane na listę produktów chronionych Unii Europejskiej i muszą spełniać określone kryteria. Historia tego wypieku sięga aż XIV wieku, a dla wielu osób stał się on symbolem Krakowa i nieodłącznym towarzyszem spaceru w okolicach rynku, ale nie tylko. Obwarzanki doskonale smakują w towarzystwie ulubionych składników, ale przydadzą się również aromatyczne sosy: wytrawny obwarzanek z serem, roszponką i rzodkiewką, a do tego sos musztardowo-miodowy lub inne gotowe sosy zmienią tradycyjną przekąskę w doskonałą propozycję na śniadanie, lunch czy kolację.