Karkówka z grilla to jedna z najpopularniejszych letnich przekąsek Polaków. Nie tylko przygotowujemy ją samodzielnie w domu, ale również kupujemy już gotowe mięso w sklepach. Wielu z nas nie wyobraża sobie karkówki z grilla, która byłaby bez odpowiednich przypraw, marynaty. Okazuje się jednak, że eksperci kulinarni, w tym Robert Makłowicz, definitywnie odradzają stosowanie marynat. - Zmieniają smak tego, co chcemy zjeść - mówi ekspert.
Roberta Makłowicza nie trzeba nikomu przedstawiać. W związku z tym, że zbliża się sezon grillowania wypowiedział się on na temat przyrządzania różnych potraw na grillu, m.in. mięsa. Jego zdaniem nie powinno stosować się popularnych marynat do mięs na grilla. Dlaczego?
![](https://cdn.glos24.pl/2024/04/Robert_Maklowicz_2014_w1000.webp)
Marynaty są okropne i zmieniają smak tego, co chcemy zjeść, a przecież rzeczy powinny smakować tym, czym są. Jaki jest sens nurzać coś przez wiele godzin albo dni w marynacie? Ryba i mięso są same w sobie dobre — zapewnia.
Nie pochwala też kupowania gotowych mięs na grilla.
Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe — kwituje.
Marynata do karkówki z grilla - przepis
Są jednak osoby, które nie wyobrażają sobie karkówki bez przypraw. Sprawią one, że mięso będzie pachnące i aromatyczne. Podpowiadamy nasz autorski przepis na marynatę musztardo-miodową do karkówki z grilla na ok. 1 kg mięsa.
![](https://cdn.glos24.pl/2024/04/grill-1494192_1920_w1000.webp)
Składniki
- 3 łyżki musztardy (rodzaj wedle gustów)
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- kilka ząbków czosnku (należy je wycisnąć)
- garść suszonego rozmarynu
Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać i marynata gotowa. Tak przygotowaną marynatą należy nasmarować pocięte w kawałki mięso i marynować przez około 12 godzin w lodówce. Smacznego!
Fot.: Pixabay