środa, 13 kwietnia 2022 14:01, aktualizacja 3 lata temu

Kilka sposobów na soczysty schab

Autor Artykuł sponsorowany
Kilka sposobów na soczysty schab

Schab to jedno z podstawowych mięs na polskich stołach. Bardzo przyjemne w obróbce i pozostawiające duże możliwości do kreowania różnych potraw. Ze schabu można zrobić szybki obiad pod postacią kotletów, wyrafinowaną przekąskę na spotkanie (koreczki ze schabu), swojską wędlinę do kanapek. Schab można smażyć, piec, gotować, grillować. Popularny jest schab pieczony. Nie wymaga dużego wysiłku, ale wszystko rozbija się o soczystość.

Kruszący, wyschnięty, twardy- schabowe dylematy

Choć to jedno z najczęściej kupowanych mięs w Polsce, to gdy już chodzi o jego pieczenie zaczyna się problem. Jedni mówią, że chodzi o kruchość, inni o soczystość, a jeszcze inni, że powinien być delikatny, pozbawiony błonek. To jak to z tym schabem pieczonym jest? Chyba każdy kto raz spróbuje soczystego schabu, stwierdzi, że jednak nie o kruchość tu chodzi.

Co zrobić, żeby schab pieczony nie był twardy jak podeszwa? Już na etapie zakupów zaczyna się jego soczystość. Kupujemy oczami i wiele osób uważa, że schab powinien mieć równomierny koloryt. Nie powinny występować żadne żyłki z tłuszczykiem, a jedynie powinien być pokryty błonką. Takie patrzenie i kupowanie schabu w takiej formie, to niestety błąd, bo z dużym prawdopodobieństwem z pięknego różowego, zbitego, bez żyłek schabu wyjdzie sucha podeszwa. Tłuszczyk w schabie odpowiada za jego soczystość w trakcie pieczenia. Dlatego nie wybieraj najładniejszego kawałku, bo ten najładniejszy nie jest najczęściej najlepszy. Pierwszy sposób na soczysty schab pieczony to odpowiednia sztabka mięsa.

Marynata i pieczenie

Schab to delikatne mięso, ale lubi przyprawy i pozostawia dużą swobodę. Można go zrobić w wersji egzotycznej (cynamon, imbir), staropolskiej (majeranek, rozmaryn, tymianek) bądź takiej jak lubisz. Przed włożeniem mięsa do piekarnika, aby schab był soczysty, wymaga właściwej oprawy, czyli marynaty. By mięso przeszło przyprawami, najlepiej jest pozostawić schab na całą noc w lodówce bądź na całą dobę.

Przed włożeniem do piekarnika, schab warto obsmażyć na patelni, co zamknie w nim soki i dzięki czemu będzie soczysty. Dodatkowo można obłożyć schab plastrami boczku, słoniny. Na koniec pozostaje kluczowe pytanie: ile piec? Przyjmuje się, ze na każdy kilogram mięsa przypada godzina pieczenia, natomiast wiele zależy od piekarnika i trzeba być czujnym, sprawdzając co jakiś czas.

Gdy mięso jest upieczone należy wyciągnąć je z piekarnika, by nie straciło wilgotności i dać mu kilka, kilkanaście minut na wyrównanie temperatury. Poza tym krojenie ciepłego schabu może sprawić, że zgniecie się i straci swoją formę, a soki wypłyną.

Do marynaty do schabu można wykorzystać nie tylko olej, ale też musztardę, przecier pomidorowy, majonez. Do naczynia, w którym piecze się schab, możesz wrzucić dwie połówki jabłka, schab przejdzie niesamowitym zapachem.

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka