Dzisiaj (16 lutego) obchodzimy tłusty czwartek. W dzień "pączkowego szaleństwa" każdy zapomina o diecie i kupuje charakterystyczne dla tego święta przysmaki. Jednak pączek, pączkowi nierówny. Gdzie więc zjeść najlepsze w Krakowie? Sprawdziliśmy to!
6. Pająk G.E.T. Pracownia cukiernicza
Wyjątkowe pączki oferuje miejsce, które przez niektórych nazywane jest "bieżanowską stolicą cukierniczą". Pająk G.E.T. Pracownia cukiernicza od blisko 30 lat działa przy ulicy Teligi. Gdy przychodzimy na miejsce, wita nas kolejka przed wejściem. – Ta cukiernia kojarzy mi się z dzieciństwem. Zaciągałam tu mamę po babeczki czy ciepłe lody. Teraz już jako dorosła nie wyobrażam sobie kupować w tłusty czwartek gdzieś indziej. To jedyne takie miejsce na Bieżanowie, a smak tych pączków jest o niebo lepszy niż tych z marketów – mówi jedna z czekających w kolejce klientek.
5. Dobra Pączkarnia
Będąc w okolicy centrum Krakowa, warto odwiedzić jeden z lokali Dobrej Pączkarni działającej od 1989 roku. Placówka (jak wskazuje nazwa) zajmuje się wyłącznie produkcją pączków, jednak w nietypowych wersjach smakowych. W ofercie poza "tradycyjnymi" pączkami są również takie z gruszką i karmelem, truskawką w czekoladzie czy nawet "pączburger". Przed jednym z lokali na ulicy Grodzkiej tłum ludzi, w tym wielu z zagranicy. – Pierwszy raz coś takiego widzę. U nas tego nie ma. W Polsce macie ciekawe pomysły – mówi nam jeden z turystów, który do Krakowa przyjechał z Anglii. Na pytanie, czy smakują mu nietypowe wersje pączków z uśmiechem odpowiada, że już chwalił się znajomym, aby byli zazdrośni.
4. Cukiernia Pod Arkadami
Szukając pysznych pączków, zdecydowanie warto zajrzeć do Cukierni Pod Arkadami. Działa ona nieprzerwanie od ponad 50 lat na krakowskim Kazimierzu. Małe drzwi zakładu praktycznie cały czas są w ruchu, kiedy wchodzą i wychodzą przez nie klienci. Co ciekawe od jakiegoś czasu cukiernia systematycznie zmienia wyroby na ciasta wegańskie.
3. Pracownia cukiernicza Cichowscy
Na "pączkowej mapie Krakowa" nie może zabraknąć Pracowni cukierniczej Cichowscy. Znajduje się ona przy Starowiślnej 21 w Krakowie, a historia działalności lokalu sięga roku 1945. Przed wejściem czeka spora grupa ludzi, która jednak nie pzrejmuje się kolejką. – Wie Pan, to szybko idzie, a warto. Ten smak jest wyjątkowy i wynagradza to czekanie – mówi nam Pani Ela.
2. Cukiernia Michałek
Cukiernia Michałek znajduje się przy ulicy Krupniczej 6 w Krakowie. Mimo trwających w okolicy prac robotniczych już spod gmachu Teatru Bagatela widać ludzi czekających przed drzwiami cukierni, co samo w sobie mówi o renomie tego miejsca. – Trochę jest hałasu, ale poza tym to nic nie zmienia. Co roku swoje trzeba odstać, ale pączku u nich (w Cukierni Michałek – przyp. red.) są po prostu pyszne – śmieje się jedna z klientek.
1.Cukiernia Śliwa
Przez wielu uznawana z jedną z najlepszych w Krakowie. Jednak, aby pączek trafił do nas musi przejść długą drogę. O wrażenia z przygotowań do pączkowego szaleństwa zapytaliśmy Małgorzatę Bejm - współwłaścicielkę krakowskiej cukierni "Śliwa" położonej przy ulicy Królewskiej, która działa od 1958 roku i ma na swoim koncie już wiele nagród. Na pytanie jak wyglądają przygotowania do tłustego czwartku i ile pączków produkuje ta cukiernia właścicielka odpowiada: Bardzo ciężko odpowiedzieć na to pytanie. W tym dniu robimy taką ilość pączków, że jest to niemożliwe do policzenia. Wszyscy pracownicy, którzy zajmują się ciastami w tym dniu, są oddelegowani do robienia pączków. Żadnych innych ciast w tym dniu nie produkujemy.
Cukiernia "Śliwa" jest cukiernią z ogromnym stażem, często wygrywa konkursy za najlepszą jakość pączków. Jaki jest jej sekret? - Receptury oczywiście nie mogę zdradzić, jednak mogę powiedzieć, że receptura na przestrzeni lat nie uległa zmianie. Oczywiście troszkę modyfikowaliśmy gramaturę, ale to wciąż te same pączki, które tak smakują klientom - mówi Małgorzata Bejm.