czwartek, 26 sierpnia 2021 16:15

Małopolskie smaki zawitały do Miechowa

Autor Głos 24
Małopolskie smaki zawitały do Miechowa

Tym razem małopolskiej kuchni kosztowali mieszkańcy Miechowa. W wydarzeniu wziął udział wicemarszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka.

– W menu festiwalowej kuchni nie zabrakło podpłomyka, gołąbków, żeberek, kurczaka po miechowsku czy miechowskiej zupy z serwatki. Gotowaliśmy - jak zwykle - wspólnie z Andrzejem Polanem. Małopolska to wyjątkowe dziedzictwo kulinarne – mówi wicemarszałek.

Wśród zaproszonych gości byli wicemarszałek Sejmu RP Ryszard Terlecki, wicemarszałek Senatu RP Marek Pęk, minister infrastruktury Andrzej Adamczyk, sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP Piotr Ćwik, poseł Elżbieta Duda, a także samorządowcy ziemi miechowskiej.

Małopolskiemu Festiwalowi Smaku towarzyszył Miechowski Festiwal Folklorystyczny. Na festiwalowej scenie można było usłyszeć: Zespół Pieśni i Tańca „Sułkowianie”, Zespół Pieśni i Tańca „Łapanowianie, Młodzieżowy Zespół Folklorystyczny „Orawiacy”, Zespół Pieśni i Tańca "Ziemia Kroczycka”, Zespół Tańców i Pieśni Bałkańskich "IGLIKA", Zespół Folklorystyczny „Bobrowianie”, Zespół „Ocalić od Zapomnienia” oraz Zespół Pieśni i Tańca "Miechowiacy".

Festiwalowi towarzyszył quiz wiedzy o Małopolsce oraz Konkurs na najsmaczniejszy produkt.

W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich:

  • I miejsce dla  Koła Gospodyń Wiejskich w Nasiechowicach za żeberka po cygańsku,
  • II miejsce dla Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowskiej Woli za staropolski kociołek z chlebkiem czosnkowym,
  • III miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich Cianowice za łojoki - kluski na łoju z rosołem.
  • I wyróżnienie dla  Koła Gospodyń Wiejskich w Diewięciołach za placki z cukinii z sosem czosnkowym,
  • II wyróżnienie dla Stowarzyszenia Jaksanki za lemoniadę pietruszkową.

W kategorii producenci:

  • I miejsce dla Produkcji Wędlin Regionalnych u Mądrego za polędwicę w ziołach Mądrego,
  • II miejsce dla Bio-Farmy za żurek żytni od cioci Stasi,
  • III miejsce dla Przetwórni Miękinia Marta Tarka za mus z antonówek z białą czekoladą.
  • I wyróżnienie dla Pasieki Kordecki i Wnukowie za miód nostrzykowy,
  • II wyróżnienie dla Gospodarstwa Wolica Danuta Rybska za śliwki w zalewie korzennej z Wolicy.

Miechów to już czwarte miasto, w którym gościł festiwal. Kolejnym, ostatnim już przystankiem na trasie tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku będzie Krynica-Zdrój.

info: UMWM

Miechów - najnowsze informacje