środa, 6 maja 2020 08:47

Miód - doceńmy go zwłaszcza w czasie epidemii

Autor Głos 24
Miód - doceńmy go zwłaszcza w czasie epidemii

Miód i inne produkt pszczele to źródło cennych składników, szeroko wykorzystywanych w bezpośrednim leczeniu wielu schorzeń. Są wykorzystywane do tworzenia wielu złożonych leków, działają wspomagająco w połączeniu z innymi lekami (mówimy o tzw. efekcie synergicznym) i są nieocenione w profilaktyce. W czasie, gdy szczególnie zależy nam na budowaniu naszej odporności, powinny być w każdym domu.

Miód - naukowo potwierdzony lek na wiele dolegliwości

Rozwój nauki pozwala nam coraz lepiej poznawać lecznicze właściwości miodu. Dziś miód nie jest traktowany jako słodki i bardzo smaczny efekt pracy pszczół, któremu jedynie zwykło się przypisywać pewne właściwości lecznicze i profilaktyczne. Miód oczyszczony o potwierdzonym badaniami medycznymi działaniu na konkretne drobnoustroje i procesy zachodzące w naszym organizmie, jest składnikiem wielu leków i opisany w podręcznikach farmacji. Sposób aplikacji, podania miodu ma istotny wpływ na wzmocnienie określonych właściwości i specyficznego działania. Miód jako lek wykorzystywany jest zarówno wewnętrznie - doustnie i do iniekcji, jak i zewnętrznie jako składnik okładów, kompresów i inhalacji.

Miód niezbędną bronią w czasie epidemii

Jeśli zależy nam na budowaniu odporności powinniśmy systematycznie, codziennie spożywać i używać miodu – tam, gdzie jest to tylko możliwe. W czasie obecnie panującej sytuacji spowodowanej koronawirusem, trzeba docenić immunoregulujące i immunostymulujące. działanie miodu. Musimy zdecydowanie dbać o dobrą kondycję naszego organizmu, o jego wysoką zdolność do obrony przed różnymi patogenami, a naukowo potwierdzono, że miód w sposób istotny stymuluje namnażanie komórek uczestniczących w odpowiedzi immunologicznej organizmu ludzkiego tj. limfocytów B i T oraz zwiększa zdolności mezofili. Działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne miodu chroni nas przed spadkiem odporności, który jest jak otwarcie szeroko drzwi do naszego organizmu – również koronawirusowi. Poprzez systematyczne spożywanie miodu podnosimy odporność naszego organizmu, chronimy go i zwiększamy zdolności obronne. To faktycznie niezmierne ważne wobec stwierdzonych faktów, że w sposób szczególny na zakażenie i ostry przebieg choroby narażone są osoby o obniżonej odporności.

Myjmy i „dezynfekujmy” ręce miodem!

Każdy wie, że zabezpieczeniem przed zakażeniem koronawirusem daje nam właściwa higiena i odpowiednie mycie rąk. Skóra jest naturalną barierą ochronną naszego organizmu, dlatego musimy szczególnie o nią zadbać. Pomoże nam w tym miód. Warto docenić jego wyjątkowe działanie na skórę.

Skóra sucha, popękana, uszkodzona – to przerwana bariera ochronna organizmu. Zasłaniamy usta, unikamy bezpośrednich kontaktów z innymi osobami, a dotykamy klamek, uchwytów, przycisków. Nasza skóra jest dziś wysuszona i popękana przez stosowane powszechnie płyny do dezynfekcji. Swędzące miejsca są rozdrapywane (zwłaszcza u dzieci). Pojawiają się zaczerwienienia, alergie, otwarte rany. Tymczasem miód od wieków stosowany jest na trudno gojące się rany i dolegliwości skórne. To już dzisiaj bardzo mocno udokumentowane licznymi badaniami klinicznymi działanie miodu. Stosowany jest w formie okładów nie tylko na rany powierzchowne ale w szczególności na te trudno gojące się, rany głębokie i poparzenia. „Dezynfekuje” ranę, zabezpiecza  - stanowi naturalną barierę i przyspiesza gojenie a także zmniejsza blizny.

Panie doskonale wiedzą jaka gładka, elastyczna i doskonale nawilżona jest skóra po maseczkach miodowych. Zadbajmy też o nasze dłonie – to bardzo ważne zwłaszcza w obecnej sytuacji! Jak to zrobić? Po umyciu dłoni możliwie ciepłą woda i mydłem osuszmy je lekko ręcznikiem i nałóżmy na dłonie miód. Jedna, dwie łyżeczki powinny wystarczyć. Następnie wmasujmy miód w dłonie – dokładnie, w każde miejsce. Pozostawmy tak na kilka minut. Opłuczmy ręce  ciepłą wodą. Miód bardzo łatwo się spłukuje, a skóra jest nie tylko gładka i nawilżona, ale również dodatkowo odkażona. Do tego pięknie pachnie. Warto w łazience mieć dozownik z miodem. W czasie epidemii to właściwie niezbędne.

Jaki miód jest najlepszy?

W zasadzie każdy prawdziwy mód jest dobry i skuteczny. Wybór zależy głównie od naszych upodobań i preferencji. Najczęściej wybierany jest miód wielokwiatowy, ale wielu stosuje miód lipowy. Najważniejsze jest, żeby kupować faktycznie miód.

Każdy miód to wspaniały dar natur. Wytwarza go pszczoła zawsze z tego co wokoło najcenniejsze. Dlatego lecznicze właściwości miodu mają również miody importowane. Miód to bardzo złożony produkt. Producentów obowiązują bardzo restrykcyjne wymagania, co do jakości miodu, jego aktywności, braku zanieczyszczeń itd., które nie zależą wyłącznie od samej pszczoły, czy też pszczelarza. Rozporządzeniem określono jakimi metodami badać poszczególne parametry i są to metody bardzo złożone wymagające specjalistycznych urządzeń analitycznych. Dlatego, pomimo, że lubimy kupować miód prosto z pasieki, to niczym nie ustępuje mu ten kupowany w sklepie.

Zdrowie i Uroda - najnowsze informacje