czwartek, 9 lutego 2023 12:26

Tradycyjna czy może z ananasem? Co wybiorą Małopolanie w Światowy dzień pizzy?

Autor Patryk Trzaska
Tradycyjna czy może z ananasem? Co wybiorą Małopolanie w Światowy dzień pizzy?

Margherita, Capricciosa, a może z ananasem czy jajkiem sadzonym? Jaką pizzę wybiorą mieszkańcy Małopolski? Na forach internetowych od rana trwa dyskusja nad najlepszą wersją. Sprawdziliśmy, co mają do wyboru miłośnicy pizzy zarówno tej tradycyjnej, jak i tej nowoczesnej.  

Dzisiaj (9 lutego) obchodzimy światowy dzień pizzy. Popularność włoskiej wizytówki jest ogólnoświatowa do tego stopnia, że ciężko znaleźć osobę, która nigdy jej nie próbowała. Co pizzeria to jednak inne doświadczenia. Zamysł jest ten sam, ale dodatki czy ciasto to już indywidualna kwestia każdego zakładu.

Jeśli chodzi o pizzę, to można powiedzieć, że ludzie dzielą się na dwie grupy. Tradycjonalistów, którzy uznają jedynie "prawdziwą włoską pizzę" oraz tych nowoczesnych, którzy na przysmaku z Półwyspu Apenińskiego chętnie kładą coraz bardziej wyszukane rzeczy. Spór o dodatki na pizzy przybiera czasem formę otwartego konfliktu, który może być nawet przyczyną rozpadu przyjaźni.

Sprawdziliśmy zarówno jakie "tradycyjne" jak i "nowoczesne" pizze cieszą się uznaniem Polaków.

Prawdziwa włoska pizza

Wśród tradycyjnych odmian przysmaku z Półwyspu Apenińskiego króluje prostota, a dokładniej mówiąc Margherita. Pozycja, która jest dostępna w niemalże każdej pizzerii. Składa się ona jedynie z ciasta (zazwyczaj grube brzegi, cienki środek), na którym znajdziemy ser, sos pomidorowy oraz przyprawy. Pomimo braku mięsnych dodatków to właśnie ta pozycja jest najczęściej wymieniana na różnych forach internetowych związanych z pizzą.

Niemniej popularna wśród miłośników włoskiej specjalności wydaje się Capricciosa. W tym przypadku wariacji dotyczących składu jest zdecydowanie więcej niż w przypadku Margherity. Mimo to zazwyczaj w Polsce na cieście ląduje ser, sos pomidorowy, pieczarki, szynka oraz przyprawy. "Dla mnie idealna na spotkanie z kumplami na mecz" – napisał w mediach społecznościowych jeden z Internautów.

W opinii miłośników tradycyjnej włoskiej pizzy nie mogło zabraknąć również Marinary. Pomimo nazwy kojarzącej się z rejsami statkiem nie znajdziemy w niej owoców morza, a sos pomidorowy, świeży czosnek oraz przyprawy.

Nowoczesne pomysły Polaków

Wśród pomysłów na pizzę, które regularnie spędzają sen z powiek miłośników włoskiej pizzy, króluje bez wątpienia Hawajska. W Polsce podawana zazwyczaj z serem, sosem pomidorowym, szynką, ananasem czy mango. Pomimo wielu przeciwników i memów wciąż cieszy się ogromną popularnością i jest częścią menu większości pizzerii.

Nie mniejszą poprawnością cieszy się pizza z jajkiem i warzywami. Spód pizzy nie odbiega niczym od większości pozycji, ser, sos pomidorowy czy przyprawy, jednak w centralnej części znajduje się jajko sadzone wraz z dodatkiem np. szpinaku czy brokułów.

9 lutego dniem pizzy

Dzisiaj (9 lutego) przypada światowy dzień pizzy. Niezależnie od preferencji smakowych, pewne jest, że mieszkańcy Małopolski ruszą do pizzerii, aby zjeść wizytówkę włoskiej kuchni.

fot. pixabay

Małopolska - najnowsze informacje

Rozrywka