Dieta zimą kojarzy się wielu z wszechobecną nudą, jednak wcale tak nie musi być. W tym okresie bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi witamin oraz składników mineralnych, należy więc sięgać przede wszystkim po dużą ilość warzyw i owoców. Nie tylko są one świetnym źródłem energii, ale również wpływają korzystnie na wygląd naszej skóry i stan całego organizmu. Wykorzystując owoce i warzywa można stworzyć ciekawe i kolorowe dania, pełne smaku. Widać to po dietach pudełkowych, w których przeważają właśnie warzywa i owoce, które są podstawą zimowej diety.
Najlepsze owoce na zimę
Zimową dietę warto urozmaicić w cytrusy, dzięki nim można stworzyć wiele ciekawych dań, które z pewnością nie będą nudne. Dieta pudełkowa opracowana na zimę, zawiera przede wszystkim wszelkiej maści kwaśne owoce, czyli pomarańcze, grejpfruty, cytryny i mandarynki. Warto uwzględniać je w posiłkach ze względu na wysoką dawkę witaminy C, która jest odpowiedzialna za odporność organizmu. Oprócz tego działa ona antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm , a także przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu. Cytrusy zapewnią nam świeżą, miękką i promienną cerę. Kolejnym owocem po którego warto sięgać zimą jest jabłko. To bogactwo witamin, a zwłaszcza tych rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E, K i witaminy C. Jabłko to owoc niezwykle uniwersalny, smakujący doskonale jako dodatek do dania głównego, deseru, czy na śniadanie. Oprócz wspomnianych witamin, zawiera również kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany. Owoce zapewniają urozmaiconą i przede wszystkim zdrową dietą na zimę, więc nie można się bez nich obyć w codziennym menu. Catering dietetyczny Body Chief wykorzystuje wysokiej jakości owoce i warzywa, aby dostarczać swoim Klientom wartościowe i smaczne posiłki.
Jakie warzywa urozmaicą zimowe posiłki?
W okresie zimowym najlepiej wybierać na przykład skarbnicę witaminy C, czyli natkę pietruszki. W diecie pudełkowej może być ona używana do twarożków, do kanapek, szejków, możliwości jest wiele. Oprócz tego, godnym polecenia warzywem jest jarmuż, który należy do jednych z najzdrowszych warzyw na świecie. Ma on w sobie związki o nazwie glukozynolany, które doprowadzają do usuwania z organizmu substancji rakotwórczych. Nie zapominajmy, że w zdrowym cateringu pojawiają się również buraki. Z buraków można stworzyć nie tylko barszcz, ale również inne ciekawe propozycje dań. Co ważne buraki nie mają zbyt dużo kalorii. Sok z buraka podnosi poziom tlenku azotu, a regularne spożywanie buraków wpływa korzystnie na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co wpływa na lepsze funkcjonowanie układu krążenia. Buraki mogą być spożywane przez osoby odchudzające się i cierpiące na anemię. Wykazują się właściwościami krwiotwórczymi, stymulują produkcję czerwonych krwinek oraz naturalnie oczyszczają krew.