W tłusty czwartek każdy zapomina o diecie i kupuje charakterystyczne dla tego święta przysmaki. Pączkowe kolejki widać na każdym kroku, idąc dzisiaj ulicami Krakowa. Jednak pączek, pączkowi nierówny. Gdzie więc zjeść najlepsze w stolicy Małopolski? Sprawdziliśmy to!
Tradycja czy nowoczesność? To pytanie od kilku lat regularnie wraca przy okazji tłustego czwartku. W dobie coraz to nowszych wariacji pączkowych wciąż są tacy, którzy preferują ten klasyczny i niezmieniony od wielu lat smak. Gdzie zatem zjeść najlepsze pączki w Krakowie? Poniżej prezentujemy nasze subiektywne zestawienie.
Cukiernia Śliwa
Przez wielu uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie. Jednak, aby pączek trafił do nas musi przejść długą drogę. Renomę tego miejsca potwierdza ogromna kolejka, która ustawia się pod drzwiami cukierni na długo przed jej oficjalnym otwarciem. O wrażenia z przygotowań do pączkowego szaleństwa zapytaliśmy Małgorzatę Bejm - współwłaścicielkę krakowskiej cukierni "Śliwa" położonej przy ulicy Królewskiej, która działa od 1958 roku i ma na swoim koncie już wiele nagród.
![](https://cdn.glos24.pl/2024/02/331333264_903739600775253_3667977890420101460_n-2_w1000-1_w1000.webp)
Całość wywiadu publikujemy poniżej:
![](https://cdn.glos24.pl/2024/02/331333264_903739600775253_3667977890420101460_n-2_w1000_w1000.webp)
Cukiernia Michałek
Cukiernia Michałek znajduje się przy ulicy Krupniczej 6 w Krakowie. Podobnie jak w przypadku Śliwy, jest uważana za jedną z najlepszych w stolicy Małopolski. Swoje przed lokalem trzeba wystać, jednak napotkani przez nas mieszkańcy zapewniają, że zdecydowanie warto.
![](https://cdn.glos24.pl/2024/02/20240208_102209_w1000.webp)
Cukiernia Cichowscy
Na "pączkowej mapie Krakowa" nie może zabraknąć Pracowni cukierniczej Cichowscy. Znajduje się ona przy Starowiślnej 21 w Krakowie, a historia działalności lokalu sięga roku 1945. Idąc Starowiślną z daleka widać sporą kolejkę ludzi, gromadzących się przed wejściem.
![](https://cdn.glos24.pl/2024/02/326554566_1179729452910267_1421006554459298248_n_w1000_w1000.webp)
Cukiernia Józef Wilk
W Podgórzu w pobliżu Placu Bohaterów Getta, odwiedzamy też miejsce z ogromną historią, której początki sięgają 1967 roku. Cukiernia Józef Wilk to jedna z najstarszych cukierni w Krakowie. Na co dzień, przechadzając się ulicą Limanowskiego, niezależnie od godziny, można zobaczyć kolejkę do lokalu. W tłusty czwartek nie jest inaczej, ponieważ cukiernia co roku zapewnia swoim klientom pączki, o niezmiennym od lat smaku.
![](https://cdn.glos24.pl/2024/02/2023-02-16-T-usty-czwartek-002_w1000_w1000.webp)
Kreatywne sposoby na spalenie pączka
Pączki są smaczne, ale tuczące. Każdy ma od 250 do nawet 400 kcal. Nic dziwnego, że wielu z nas po pączkowym szaleństwie, na następny dzień robi rachunek sumienia i wypowiada słynne słowa: "od dzisiaj biorę się za siebie". Oto kilka kreatywnych sposobów jak spalić kalorie z jednego pączka:
- Spać przez 2h i 45 min
- Oglądać telewizję przez 4h
- Wchodzić po schodach przez 22 minuty
- Tańczyć przez pół godziny*
Obalamy też mit: to, że zapomni się o zjedzonym pączku, nie jest równoznaczne z tym, że nie przytyjemy od niego.
Z taką wiedzą nie pozostaje nam nic innego, jak bezkarnie ruszyć po pączki. Nie warto nawet czekać do tłustego czwartku. Możemy się nimi w końcu zajadać przez cały rok.
*źródło: multisport
foto główne: krakow.pl/pixabay