czwartek, 18 marca 2021 09:37

Jajka, masło i mleko – jak wybierać te popularne produkty?

Autor Artykuł sponsorowany
Jajka, masło i mleko – jak wybierać te popularne produkty?

Jajka, masło i mleko to podstawowe produkty, które kupujemy na co dzień. Jednak występują one w wielu wariantach i nie zawsze wiemy, który produkt będzie lepszy. Czym się kierować przy wyborze tego nabiału?

Jajka – wielkość i sposób produkcji

Czym się charakteryzuje dobre masło?

Mleko – zwykłe czy odtłuszczone?

Jajka ekologiczne czy z wolnego wybiegu? Jaki skład powinno mieć masło? Ilu procentowe mleko będzie najlepsze? Choć te produkty należą do podstawowych, podczas zakupu często zadajemy sobie te pytania. Jak wybierać jajka, masło i mleko?

Jajka – wielkość i sposób produkcji

W sklepach znajdziemy różne rodzaje jajek. Różnią się one nie tylko sposobem produkcji, ale też wielkością, na co nie zawsze zwracamy uwagę. Ze względu na rozmiar wyróżniamy:

S – małe,

M – średnie,

L – duże.

Ze względu na sposób produkcji wyróżniamy jajka:

0 – jaja ekologiczne – są to jajka od kur, które przez cały czas mają dostęp do wolnego wybiegu. Kury są karmione karmą ekologiczną.

1 – jaja z wolnego wybiegu – podobnie jak w poprzednim przypadku, kury mają dostęp do wolnego wybiegu. Różnie je tylko to, że są karmione klasyczną karmą.

2 – jaja z chowu ściółkowego – kury nie są zamknięte w klatkach, ale nie wychodzą na zewnątrz.

3 – jaja z chowu klatkowego – kury żyją w klatkach, na małej przestrzeni.

Choć jajka z chowu klatkowego wyróżniają się najniższą ceną, warto wybierać jajka z wolnego wybiegu, bo powstają w najbardziej humanitarny sposób. Duży wybór jajek znajdziesz w sklepie https://www.albertfresh.pl/nabial-a/jajka.html.

Czym się charakteryzuje dobre masło?

Kiedyś zdarzało się, że chcąc kupić tradycyjne masło, zmyleni etykietą wybieraliśmy produkt z dodatkiem tłuszczów roślinnych. Obecnie, unijne przepisy zabraniają wprowadzania klientów w błąd i nazwa „masło” na etykiecie jest zastrzeżona dla produktów, które nie posiadają w składzie tłuszczów roślinnych. Masło powstaje ze śmietany lub śmietanki, z mleka krowiego, jak i innych ssaków, jak np. kozy. Dobrej jakości masło zawiera minimum 82% tłuszczu mlecznego i nie ma w składzie innych dodatków. Ma ono kremową barwę, a mocniejszy kolor – żółty lub pomarańczowy może świadczyć o dodatku barwników lub tłuszczu roślinnego. Masło różnych marek kupisz na https://www.albertfresh.pl/nabial-a/maslo.html.

Mleko – zwykłe czy odtłuszczone?

Na rynku znajdziemy mleko o różnej zawartości tłuszczu i nie zawsze wiemy, czym się kierować przy zakupie. Mleko pełnotłuste ma 3,2% tłuszczu, mleko półtłuste 1,5% i 2%, a odtłuszczone 0,5% i 0%. Tłuszcz mleczny składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego osoby z nadwagą i chorobami serca powinny wybierać mleko chude. Mleko pełnotłuste to najlepszy wybór dla dzieci, ponieważ zawiera więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E. Są to bardzo istotne witaminy dla rozwijającego się organizmu. Mleko, które lubisz dostaniesz w sklepie https://www.albertfresh.pl/nabial-a/mleko.html.

Zdrowie i Uroda

Zdrowie i Uroda - najnowsze informacje