czwartek, 16 marca 2023 11:42

Jak przygotować idealną kawę?

Autor Artykuł sponsorowany
Jak przygotować idealną kawę?

Przeczytaj najważniejsze wskazówki, jak przygotować idealną kawę w ekspresie ciśnieniowym, a jak zaparzyć kawę w kawiarce lub dripie. Jaka jest zależność między mieleniem i parzeniem kawy a stopniem jej parzenia? Wybrać ziarna arabica czy robusta? Przeczytaj mini poradnik na temat tego, jak zrobić kawę smaczną i aromatyczną - pyszną.

Wybierz idealne ziarno – arabica czy robusta

Na smak kawy mają takie czynniki jak rodzaj ziaren. Możesz wybrać arabicę, która ma smak spokojny i stosunkowo słodszy niż cięższa robusta. Ta druga ma też większą zawartość kofeiny, jest uważana za bardziej gorzką i tępą w smaku. Powszechnie arabicę uważa się za łagodniejszą niż robustę. Która jest lepsza? Ta, która bardziej Ci smakuje. Wybierać warto jednak kawy tylko świeże – najlepsze są z palarni kawy. Smak i aromat wysokiej jakości kawy jest nieporównywalnie lepszy niż paczkowanych kaw mielonych z marketu.

Zależność między stopniem palenia kawy a sposobem parzenia

Jasno, średnio czy ciemno palona kawa? Do kaw parzonych w metodami alternatywnymi, takimi jak drip, chemex czy aeropress rekomenduje się wybieranie ziaren jasno palonych. Do przygotowania idealnej kawy w ekspresie ciśnieniowym zaleca się wybierać kawę ciemniej paloną. Natomiast kawy średnio palone, tzw. omniroast, mogą dobrze smakować przygotowane różnymi sposobami parzenia – w kawiarce, w ekspresie czy w dripie. Warto pamiętać, że kawa do ekspresu powinna być drobno zmielona. Dobra kawa parzona w kawiarce wymaga nieco grubiej zmielonego ziarna.

Jaka woda do parzenia i jaka temperatura wody do parzenia kawy?

Dobra kawa nienawidzi wrzątku. Wysoka temperatura potęguje gorycz w kawie. Optymalna temperatura parzenia kawy metodami alternatywnymi oscyluje miedzy 88-94 st. C. Dlatego zalewaj kawę gorącą wodą, ale nie wrzącą. Kieruj się zasadą - jaśniej palone kawy wyższa temperatura, ciemniej palone niższa.

Idealnie przydaje się w tym celu czajnik do kawy, który nie tylko pozwala panować nad temperaturę wody podczas parzenia kawy, ale też zapewnia pełną kontrolę na jej strumieniem podczas przelewania. W ekspresach ciśnieniowych, gdy przygotowujesz espresso i masz możliwość wybrania temperatury, ustaw maszynę na okolice nieco powyżej 90 st. C. Pamiętaj, by do przygotowywania kawy skorzystać z wody filtrowanej.

Warto eksperymentować - z czasem wybierzesz sposób parzenia kawy idealnej, która będzie Ci smakować najbardziej.

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje

Rozrywka