Trudno oprzeć się smakowi domowych wędlin, których nie można pod żadnym względem porównywać do tych dostępnych na sklepowych półkach. Wyrabiane według własnego przepisu nie tylko mają wyjątkowy smak, lecz także nie kryją w sobie żadnych ulepszaczy ani innych szkodliwych dla zdrowia składników. Na jakość domowych wędlin wpływ mają między innymi jelita. Inne służą do kiełbasy suchej, a jeszcze inne do białej. Dzisiaj wyjaśniamy, jakie jelita do kiełbasy dopasować, by zachwycała smakiem i fakturą.
Dlaczego rodzaj jelita do kiełbasy ma znaczenie?
Jelita baranie, a może wołowe lub wieprzowe? Jedno jest pewne. Wybór nie należy zostawić przypadkowi. Liczy się nie tylko jakość osłonek, lecz także ich rodzaj. Każde z nich nadają się do innego rodzaju wędlin. Wpływają przede wszystkim na kształt kiełbasy, a zarazem nadają im odpowiednią konsystencję i oddziałują na smak i aromat. Jelita do kiełbasy świetnie konserwują, a także są wytrzymałe i elastyczne. Zatrzymują w wędlinach naturalne soki i aromaty, dzięki czemu stają się one soczyste i rozpływające w ustach. Wybór odpowiednich osłonek powinien zależeć od rodzaju przygotowywanej kiełbasy. Warto pozyskiwać je z odpowiedniego źródła, by były świeże i wytrzymałe. Takie są między innymi jelita wołowe dostępne w ofercie sklepu Jelux. Sklep słynie z najlepszej jakości produktów do wędzenia.
Jakie jelita do kiełbasy?
Jelita do kiełbasy, nazywane także flakami, pozwolą Ci uformować odpowiedni kształt wędlin, np. w kabanosy czy mortadele. O wyborze odpowiednich osłonek decyduje zatem to, co planujesz przygotować. Poniżej zawarliśmy opis standardowych flaków dostępnych na rynku.
Jelita baranie
Jako pierwsze warto wymienić jelita baranie. Są one najdelikatniejsze spośród wszystkich dostępnych na rynku. Wykorzystuje się je głównie do produkcji kabanosów, parówek, frankfurterek, a także kiełbas parzonych, wędzonych. Zwykle dostępne są w różnych kalibrach, co pozwala na odpowiednie ich dopasowanie. Mniejsze wybierz, jeśli chcesz przygotować dla siebie kabanosy, cienkie salami lub parówki.
Jelita wołowe
Jelita wołowe to kolejny rodzaj flaków idealnych do różnego rodzaju kiełbas. Najlepiej sprawdzą się, jeśli planujesz wykonać kiełbasy dojrzewające, mortadelę, salami, a nawet pasztet. Mogą być wykorzystane także produkcji domowej kaszanki, białej kiełbasy oraz szynki.
Gdzie kupić jelita do kiełbasy?
Wybór odpowiedniego rodzaju jelita wołowego lub baraniego to nie wszystko. Bardzo ważne jest miejsce zakupu. To produkty, które są spożywane, dlatego ich jakość nie może być wątpliwa. Najlepszym wyborem jest dokonywanie zakupu jedynie w miejscach, które mogą pochwalić się dobrymi opiniami, a także szerokim asortymentem. Zapewnia to odpowiednie przechowywanie jelit na kiełbasę, a zatem ich jakość. Szczególnie polecaną stroną jest sklep.jelux.pl. Marka słynie ze świeżych produktów, które dostarczane są właściwie zapakowane — to gwarancja dobrego wyboru.