W niedzielę 10 sierpnia rynek w Nowym Wiśniczu wypełnił się zapachem regionalnych potraw i dźwiękiem muzyki ludowej. Pod zamkiem, w miejscu o wyjątkowej historii, odbyła się trzecia odsłona jubileuszowej, dwudziestej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Była to prawdziwa uczta dla podniebienia i duszy, w której królowały tradycyjne potrawy, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie oraz kulinarna gościnność charakterystyczna dla regionu.
Festiwal tradycji i smaków
Na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych producentów czekały na uczestników aromatyczne wypieki, konfitury, miody, wędliny i inne specjały kuchni małopolskiej. Publiczność mogła także śledzić kulinarne pokazy Andrzeja Polana oraz warsztaty z Pascalem Brodnickim, którzy zaprezentowali nowoczesne interpretacje tradycyjnych dań. W menu znalazły się m.in. placek ze śliwkami i orzechową kruszonką, stroganow z dzika, czy ragout z grzybami.
Festiwal miał jednak nie tylko wymiar kulinarny, ale także kulturalny. Scenę opanowały widowiska i koncerty – Stowarzyszenie Folkowa Kuźnia zaprezentowało spektakl „Wyskubki i swaty” inspirowany lokalnymi obrzędami, a gwiazdą wieczoru był Staszek z Gór z zespołem, który porwał publiczność do wspólnej zabawy.
Nie zabrakło również stoisk edukacyjnych, atrakcji dla dzieci oraz akcentu charytatywnego – podczas festiwalu prowadzono zbiórkę na rzecz małego Jasia.



Gołabki, zalewajka i pierogi – nagrody dla najsmaczniejszych
Najbardziej wyczekiwanym momentem było ogłoszenie wyników konkursów na najsmaczniejsze danie i produkt regionalny. W kategorii dań zwyciężyło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Leksandrowej, które przygotowało gołąbki w liściach latorośli i kapusty w sosie grzybowym. Drugie miejsce zajęło KGW Łąkta Górna za tradycyjne pierogi, a trzecie KGW Kobylanka za pierogi z kapustą i grzybami. Wyróżnienia otrzymały m.in. KGW Olchawa za zalewajkę i KGW Muchówka za królika w sosie jabłkowym.
W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce przypadło Gospodarstwu Rolnemu Róże i S-ka za sok z owoców derenia. Na podium znalazły się również Winnica Chronów (wino rose) oraz Katrovia (ser kozi z brzoskwiniami i lawendą). Wyróżniono także m.in. Tłocznię Owoców „Pawłowski” i Bochny Bachny.



Tak smakuje Małopolska
Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Wiśniczu pokazuje, że kuchnia ludowa jest nie tylko dziedzictwem, ale i żywą tradycją, która łączy pokolenia. Dla wielu uczestników to spotkanie z dawnymi recepturami, dla innych okazja do odkrycia nowych smaków i doświadczeń.
Kolejne odsłony jubileuszowej edycji festiwalu odbędą się 31 sierpnia w Niepołomicach, a wielki finał zaplanowano na 14 września w Zakopanem.
fot. UM w Nowym Wiśniczu