W partii konserwy mięsnej od firmy Sokołów wykryto białko soi, co może być niezwykle groźne dla alergików. Producent o tym składniku nie poinformował na etykiecie, dlatego trwa pilne wycofywanie towaru ze sklepowych półek.
W oświadczeniu Głównego Inspektora Sanitarnego napisano, że chodzi o konkretny produkt: "Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana firmy Sokołów". Partia sprzedawana jest w opakowaniach po 300 gramów.
Wskazano także numer przebadanej partii: 03.03.2026 416A.E, jej datę minimalnej trwałości: 03.03.2026 oraz producenta: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
Przypominamy, że osoby z uczuleniem na białko soi nie powinny spożywać wskazanego produktu, ponieważ może wywołać u nich niepożądaną reakcję w organizmie.
Foto: Unsplash