1 marca zakończyły się trwające od 24 lutego spotkanie młodzieży w ramach projektu „Kuchnia Talentów” realizowanego przez Hufiec Pracy w Gorlicach w ramach programu Erasmus+, Akcja 1 – Mobilność Edukacyjna.
W międzynarodowym spotkaniu wzięło udział 28 uczestników i pięciu opiekunów z Czech, Rosji, Ukrainy i Polski.
Zagraniczni goście podczas pobytu w Polsce zamieszkali w pensjonacie w Wysowej-Zdroju. Podczas kolejnych dni uczestniczyli w szeregu zajęć i warsztatów kulinarnych o różnej tematyce. Odwiedzili m.in Muzeum Ziemi Bieckiej w Bieczu, gdzie poznali historię i tajniki sposobów parzenia kawy, Skansen Archeologiczny „Karpacka Troja” w Trzcinicy, gdzie uczestniczyli w warsztatach "Kuchnia pradziejowa" oraz Muzeum Lizaka w Jaśle. Odbyły się warsztaty cukierniczo-piekarnicze, carvingu (sztuki dekorowania potraw za pomocą owoców i warzyw) i pieczenia pizzy.
Każdego wieczoru swój kraj prezentowała inna grupa narodowa, zaczynając od prezentacji przygotowanej przez gospodarzy.
Nie zabrakło też zwiedzania atrakcji turystycznych Gorlic i Wysowej-Zdroju, gdzie młodzież zwiedziła wytwórnię wody mineralnej „Wysowianka” oraz spędziła czas na basenie i w tężni solankowej.
Integracyjne spotkanie zakończyło sie kulinarna rywalizacją młodzieży, która samodzielnie przygotowywała zaplanowane w grupach potrawy prezentowane przed jury. W menu każdej grupy znalazły się potrawy charakterystyczne dla każdego kraju biorącego udział w wymianie.
Wizytę młodzieży zakończyło wręczenie certyfikatów Youthpass.
Międzynarodowy projekt „Kuchnia Talentów” ma na celu rozwój umiejętności kulinarnych młodzieży, pogłębienie wiedzy na temat tradycyjnych, regionalnych potraw i zwyczajów kulinarnych oraz zachęcenie młodych kucharzy do propagowania różnorodności kuchni narodowej i wprowadzenia dań kuchni innych narodowości w codzienne menu.
inf. OHP Małopolska, foto: Natalia Klewaniec, Edyta Piecuch, Małgorzata Szpera, Grzegorz Tumidajewicz