piątek, 13 sierpnia 2021 12:45

Piec konwekcyjny – ważny element wyposażenia każdej restauracji

Autor Artykuł sponsorowany
Piec konwekcyjny – ważny element wyposażenia każdej restauracji

Restauracja to miejsce, gdzie wszystko musi działać perfekcyjnie. Szczególnie kuchnia, gdzie przygotowywane są posiłki dla gości. Wyposażenie tej części restauracji to ważny element całego procesu tworzenia lokalu gastronomicznego.  Wśród sprzętów niezbędnych w gastronomii jest piec konwekcyjny, w którym szef kuchni przygotowuje posiłki dla swoich gości.

Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się:

  • Piec konwekcyjny – dlaczego jest tak ważny w restauracyjnej kuchni
  • Jak wybierać piec konwekcyjno- parowy

Piec konwekcyjny to dziś właściwie serce każdej restauracyjnej kuchni. To w nim kucharze szykują posiłki dla gości. Wielofunkcyjność tego urządzenia jest wręcz imponująca.

Wyposażenie restauracyjnej kuchni- jak się do tego zabrać?

Podstawą wyposażenia każdej restauracji powinien być profesjonalny sprzęt kuchenny. Jednym z bardzo ważnych urządzeń jest piec konwekcyjny, w którym szef kucnij może przyrządzać nawet kilka potraw jednocześnie. Jego unowocześnioną formą jest piec konwekcyjno parowy taki jak piec konwekcyjno parowy od gastroprodukt.pl. Jego praca polega przede wszystkim na pieczeniu potraw, jednak w przypadku tego modelu czynność ta ma miejsce poprzez wpuszczenie do komory pary, która powoduje wewnątrz suche powietrze. Potrawy pieczone w tern sposób mają pełniejszy aromat a nawet ładniejszy kolor.   Poza tym w tym typie pieca nie tylko piecze się potrawy, ale także istnieje funkcja gotowania na parze, pieczenia z sondą, regenerowania, blanszowania potraw, grillowania, smażenia i w zaawansowanych modelach także wędzenia. Nie da się ukryć, że nowoczesny piec konwekcyjno-parowy to profesjonalna wielozadaniowa maszyna, która pozwala na perfekcyjne przygotowywanie potraw dla gości restauracyjnych. W dużych restauracjach z rozbudowanym menu piec konwekcyjny pozwala na przygotowanie kilku potraw jednocześnie bez przenikania się aromatów i zapachów pomiędzy szykowanymi daniami. Nowoczesne urządzenia tego typu mają także szereg dodatkowych funkcji jak zapisywanie receptur czy automatyczne czyszczenie. Są też energooszczędne i zużywają mniej wody niż można by przypuszczać.

Gdzie szukać dobrego wyposażenia do restauracji?

Profesjonalny sprzęt do restauracji, taki jak piec konwekcyjny czy piec konwekcyjno-parowy warto kupować u producentów (opis tutaj), którzy doskonale znają się na wytwarzaniu tego rodzaju produktów,  Jeśli producent nie prowadzi sprzedaży bezpośredniej, szukajmy autoryzowanych przedstawicieli producenta. Pomaga to w późniejszym okresie użytkowania sprzętu. Łatwiej jest zlecić serwis czy konserwację urządzenia. Nierzadko ceny takich usług w miejscu, gdzie kupimy sprzęt, będą po prostu niższe.

Artykuł we współpracy z: GastroProdukt Professional

wyposażenie gastronomii

Gotowanie - najnowsze informacje