poniedziałek, 12 lutego 2024 11:39

Pijesz kawę? To bardzo dobrze dla twojego organizmu

Autor Katarzyna Domagała
Pijesz kawę? To bardzo dobrze dla twojego organizmu

Według badań naukowych regularne picie kawy może mieć na nasze samopoczucie i zdrowie bardzo korzystny wpływ. Wszystko dzięki zawartej w kawie kofeinie, która ma szereg pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Jak często pić kawę, by uzyskać pożądane efekty?

Właściwości kofeiny pozytywne dla naszego organizmu przeanalizowali naukowcy z Karolinska Institutet, University of Bristol i Imperial College London. Badania wykazały, że wysoki poziom kofeiny we krwi może m.in. zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2! Wyniki eksperymentu opublikowano w czasopiśmie BMJ Medicine.

Randomizacja mendlowska

Co ciekawe, wcześniejsze badania wykazały, że picie 3-5 filiżanek kawy dziennie może obniżać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.

Jak przebiegały badania? Naukowcy wykorzystali tzw. randomizację mendlowską, aby dowiedzieć się, jaki wpływ ma wyższy poziom kofeiny we krwi na tkankę tłuszczową, ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz głównych chorób układu krążenia. Randomizacja mendlowska wykorzystuje warianty genetyczne jako zastępcze wskaźniki określonego czynnika ryzyka – w tym przypadku poziomu kofeiny we krwi – w celu uzyskania dowodów na poparcie konkretnego wyniku.

Uczeni wzięli pod lupę geny CYP1A2 i AHR u prawie 10 tys. osób, lecz głównie Europejczyków. Zaznaczmy, że geny CYP1A2 i AHR są znane ze swojego działania na metabolizm kofeiny w organizmie.

Warto wyjaśnić, że osoby z wariantem genetycznym, u których metabolizm kofeiny jest wolniejszy, piją średnio mniej kawy, a jednocześnie mają wyższy poziom kofeiny we krwi niż te, które metabolizują ją szybciej, aby osiągnąć lub utrzymać poziom wymagany do jej działania pobudzającego. Wyniki badania wykazały, że wyższy, genetycznie przewidywany poziom kofeiny we krwi był powiązany z mniejszą wagą (BMI) i mniejszą ilością tkanki tłuszczowej. Naukowcy sugerują, że oznacza to niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Nasze ustalenia z randomizacji mendlowskiej sugerują, że kofeina może – przynajmniej częściowo – wyjaśniać odwrotną zależność między spożyciem kawy a ryzykiem cukrzycy typu 2 - powiedziała prof. Susanna Larsson z Karolinska Institute.

Warto zaznaczyć, że to dopiero wstępne i ograniczone badania, choćby ze względu na fakt, że zbadano tylko dwa warianty genetyczne i włączono do badania wyłącznie Europejczyków. Sugerują one jednak, że kofeina nie jest szkodliwa dla organizmu, a wręcz przeciwnie może mieć pozytywny wpływ.

Małopolska - najnowsze informacje

Rozrywka