piątek, 15 listopada 2024 11:00, aktualizacja 2 godziny temu

Szokujące, co podano w restauracji. "Co będzie dalej? Klopsiki z rysia?"

Autor Katarzyna Jamróz
Szokujące, co podano w restauracji. "Co będzie dalej? Klopsiki z rysia?"

W jednej z tatrzańskich restauracji na Słowacji pojawiła się kontrowersyjna propozycja kulinarna – gulasz z niedźwiedzia podany ze skwarkami. Oferta ta wywołała falę krytyki, szczególnie ze strony organizacji ekologicznej My sme les, działającej na rzecz ochrony przyrody. „Co będzie dalej? Medaliony z kozicy czy klopsiki z rysia? Smacznego, Panie Ministrze” – grzmią aktywiści w opublikowanym na Facebooku poście.

Informacja o wprowadzeniu do menu dania z niedźwiedzia szybko obiegła słowackie media. Szczególnie kontrowersyjny jest fakt, że zwierzęta te są objęte ścisłą ochroną. "Obsługa restauracji twierdzi, że do pozyskania niedźwiedziego mięsa wystarczą kontakty w zarządzie słowackiego Tatrzańskiego Parku Narodowego (TANAP)" – przekazali przedstawiciele My sme les za pośrednictwem mediów społecznościowych.

MEDVEDÍ GULÁŠ A OŠKVARKY - DOBRÚ CHUŤ PÁN MINISTER❗️ V tatranskej reštaurácii sa objavila absurdná ponuka, jedlo z chráneného zvieraťa.🐻 Ponúkali tam medvedí guláš a nátierku z medvedích oškvarkov. 👨‍🍳 Obsluha reštaurácie tvrdí, že na získanie medvedieho mäsa stačia kontakty na Správe Tatranského národného parku, ktorej šéfuje právoplatne odsúdený pytliak vlkov. 🙄 To, či má reštaurácia všetky potrebné povolenia, nie je nateraz jasné. Otázny je pôvod medvedieho mäsa. 🐻 Zrejme pochádza z odstrelu, ktorý bol vykonaný v súčinnosti so Štátnou ochranou prírody. 👉 Pre takéto odstrely pod taktovkou Štátnej ochrany prírody, sme podali trestné oznámenie pre porušovanie ochrany rastlín a živočíchov. 👉Trestné oznámenie obsahuje viac ako 90 stranovú dokumentáciu. ❗️Je pravdepodobné, že snahy ministra životného prostredia Tomáša Tarabu o oslabenie ochrany veľkých šeliem, môžu viesť aj k zvýšeniu nelegálneho obchodu. Čo to bude nabudúce? Medajlónky z kamzíka alebo fašírka z rysa? Dobrú chuť pán minister❗️ NAŠU PRÁCU MÔŽETE PODPORIŤ ⬇️⬇️⬇️ https://mysmeles.darujme.sk/podporitmysmeles/ ĎAKUJEME. Televízne noviny TV Markíza

Opublikowany przez My sme les Niedziela, 10 listopada 2024

Pochodzenie mięsa z niedźwiedzia budzi wątpliwości

Aktywiści obawiają się, że mięso mogło zostać pozyskane w wyniku nielegalnego odstrzału, potencjalnie przeprowadzonego we współpracy z Państwowym Konserwatorem Przyrody. W całej sprawie organizacja zebrała obszerną, liczącą ponad 90 stron, dokumentację i złożyła skargę do Państwowej Agencji Ochrony Przyrody. „Co będzie dalej? Medaliony z kozicy czy klopsiki z rysia? Smacznego, Panie Ministrze” – grzmią aktywiści w opublikowanym na Facebooku poście.

❗️ Do kuchyne miestnych reštaurácií naozaj nevidíme ❗️ V reakcii na reportáž týkajúcu sa ponuky jedál z medvedieho mäsa...

Opublikowany przez Tatranský národný park Poniedziałek, 11 listopada 2024

Rzecznika słowackiego Tatrzańskiego Parku Narodowego w rozmowie z mediami przekazała, że serwowane w restauracji mięso nie pochodzi z obszarów łowieckich parku narodowego. Aktywiści apelują o dokładne zbadanie sprawy.

Fot. Ilustracyjne/Unsplash/Screen z Facebooka

Europa i świat

Europa i świat - najnowsze informacje

Rozrywka