Gdzie apetyt zaspokoją najlepiej przygotowane mięsa i wręcz unikalne dania na bazie kiszonek? Tylko w Polsce. To tutaj znajdziesz coś dla swojego podniebienia, niezależnie od tego, czy nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, wolisz dania mączne, czy jesteś łasuchem. Oto nasz TOP 10 polskich potraw, które z trudem wyróżniliśmy spośród ogromnego bogactwa przysmaków.
1. Rosół
Swój sukces w polskiej kuchni zawdzięcza prostocie. Nie ma chyba łatwiejszej zupy do ugotowania, a jednak od lat rządzi ona na stołach Polaków.
To wywar otrzymywany dzięki długiemu procesowi gotowania drobiu. W niektórych regionach Polski przygotowuje się go również na bazie mięsa czerwonego: wołowiny i baraniny. Jednak tylko ten, który powstaje z drobiu jest prawdziwym rosołem. Wywar z dodatkiem czerwonego mięsa nazywa się bulionem.
W tradycyjnym rosole równie ważne jak drób są warzywa. W zupie obowiązkowo musi się znaleźć włoszczyzna – korzeń i nać pietruszki, marchew, seler, por oraz cebula.
Rosół można jeść solo, ale najczęściej podaje się go z makaronem. Je się go również z lanymi kluskami i rzadziej z ziemniakami.
2. Zrazy i rolady
To plastry mięsa (zwykle wołowego), na których układa się farsz, a następnie zawija się je i dusi. Zrazy wywodzą się z kuchni litewskiej, a były znane w Polsce już za czasów Władysława Jagiełły. To danie jest dziś serwowane w rozmaitych odsłonach.
Zrazy mogą mieć w środku kawałek boczku, słoninę i ogórka koszonego. Na Śląsku są znane jako rolady śląskie. W plastry wołowiny zawija się tam mięso mielone z dodatkiem boczku, cebuli, musztardy i kiszonych ogórków. Roladę podaje się z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
3. Gołąbki
Polskie gołąbki nie mają skrzydeł i nie fruwają, za to świetnie smakują. Dawniej, przygotowując je, w liście kapusty zawijano kaszę gryczaną i ziemniaki. Dziś w gołąbkach znajduje się zwykle ryż i mięso mielone. Dusi się je w sosie pomidorowym lub grzybowym.
To nie tylko tradycyjne danie polskie. Ich różne wersje spożywa się w Europie Wschodnie i Środkowej, a nawet w Grecji – jednak tam powstają one z liści winogron, w które zawija się jagnięcinę lub farsz rybny.
4. Kapuśniak
W Polsce nie tylko kisi się, a następnie je kapustę, ale także przygotowuje się na jej bazie znakomite dania. Jedną z nich jest kapuśniak. Gotuje się go na mięsno-warzywnym wywarze, dodaje się do niego wędzonkę i pokrojoną marchewkę oraz ziemianki. Górale gotują tę zupę bez warzyw – jest to sławna kwaśnica.
5. Kotlet mielony
...a obok niego ziemniaczki i buraczki. To niedzielny klasyk i domowe danie, którego nie odmówi sobie żaden Polak. Kotlety mielone powstają zwykle z mielonego mięsa wieprzowego, do którego dodaje się namoczoną w mleku, a następnie odciśniętą bułkę, jajko, startą cebulę i przyprawy. Po usmażeniu są rumiane, chrupiące, pięknie pachną i wyśmienicie smakują.
6. Pierogi ruskie
Wbrew ich nazwie przygotowuje się je tylko w Polsce. Mają wyrazisty, nieco pikantny farsz z twarogu i ziemniaków. Podaje się je ze zeszkloną cebulą. Pierogi ruskie nie tylko je się na co dzień, ale stanowią też jedną z potraw podawanych podczas Świąt Bożego Narodzenia .Oprócz tego są stałą pozycją w menu polskich restauracji.
7. Kotlet schabowy
W TOP 10 polskich potraw nie może zabraknąć kotleta schabowego – nieco mniejszego odpowiednika austriackiego sznycla. To mięsny przysmak, który nie może się nie udać. Rozbite plastry schabu moczy się w mleku z dodatkiem przypraw i cebuli, a po kilku godzinach panieruje w jajku i bułce tartej. Już po kilku minutach spędzonych na patelni kotlet jest gotowy – pyszny i chrupiący.
8. Makowiec
To wyśmienite ciasto drożdżowe, w które zawinięty jest mak – niekiedy z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii.
Ciasto najczęściej dekoruje się lukrem i posypuje skórką z pomarańczy. Było ono przysmakiem polskich królów. Stanisław August Poniatowski kazał upiec makowiec o długości 4 m, a Jan III Sobieski zażądał, aby znalazł się na nim wizerunek Marysieńki.
9. Golonka
Ten kawałek mięsa to rarytas dla miłośników polskiej kuchni. Golonkę można piec, dusić, gotować w piwie. Podaje się ją z chrzanem, musztardą, zasmażaną kapustą i ziemniakami. To mięso, jeżeli dobrze się je przygotuje, jest delikatne i rozpływa się w ustach.
10. Flaczki
Cóż, flaczki się kocha albo się ich nienawidzi. Jest to jednak tak wyjątkowe i kontrowersyjne danie, że musiało znaleźć się w TOP 10 polskich potraw. To zupa gotowana na bazie pokrojonych na cienkie paski żołądków wołowych. Dodaje się do niej obowiązkowo marchew i korzeń pietruszki oraz czosnek, majeranek i inne zioła do smaku. Flaczki podaje się z bułką.
Lista najlepszych polskich potraw powinna być o wiele dłuższa. Powyżej opisany jest tylko skrawek tego, co je się w domach – na co dzień i od święta. Próbuj i odkrywaj polską kuchnię, bo zdecydowanie jest tego warta i na pewno ma przed tobą jeszcze wiele tajemnic.