piątek, 30 sierpnia 2024 11:38, aktualizacja miesiąc temu

Wielkie święto „Pięknego Jaśka” [ZDJĘCIA]

Autor Marzena Gitler
Wielkie święto „Pięknego Jaśka” [ZDJĘCIA]

Zupa fasolowa z łazankami, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Słonej zwyciężyła w konkursie na najlepszą potrawę fasolową podczas 23. Festiwalu Fasoli połączonego z Jarmarkiem Produktu Tradycyjnego Małopolski w Zakliczynie. Wydarzenie połączono z tegorocznymi dożynkami.

23 Festiwal Fasoli rozpoczął się w niedzielne południe 25 sierpnia na zakliczyńskim Rynku otwarciem Jarmarku Fasoli i Produktu Tradycyjnego Małopolski. Na imprezie ponad czterdzieści różnorodnych stoisk promocyjnych z Małopolski i Podkarpacia, a nawet z okolic Warszawy, oferowało potrawy fasolowe, regionalne wypieki, rękodzieło artystyczne, także stoiska doradcze wyspecjalizowanych firm w obsłudze mieszkańców terenów miejskich i małych miasteczek.

W strefie naukowej, nazwanej „Fasolandia”  Centrum Promocji Nauki z Warszawy zaprosiło dzieci i dorosłych na zabawę połączona z dawką wiedzy o tradycyjnym rzemiośle. Można było spróbować wypieku podpłomyka i przypatrzeć się pracy tkacza, skryby garncarza, a także poczuć się jak łucznik, archeolog czy rycerz.

Jak smakuje zakliczyńska fasola uczestnicy wydarzenia mogli się przekonać podczas bezpłatnej degustacji, na którą zaprosił burmistrz Dawid Chrobak. Włodarz Zakliczyna rozdał ponad tysiąc porcji fasolki po zakliczyńsku.

O 17:30 rozpoczęła się cześć oficjalna, w której udział wzięli zaproszeni goście: poseł Anna Pieczarka, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Wojciech Skruch, Honorowy Obywatel Gminy Zakliczyn Kazimierz Korman, delegacje zagraniczne z Jászfényszaru oraz Obertyna, oraz samorządowcy z Gminy Zakliczyn i Powiatu Tarnowskiego.

Fasola „Piękny Jaś” od 2006 roku wpisana jest na małopolską listę produktów regionalnych. Posiada też europejski certyfikat. Jej nazwa zastrzeżona jest w Unii Europejskiej. Wyróżnia się dużymi nasionami, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką. Specyficzny mikroklimat wzdłuż rzeki Dunajec ma pozytywny wpływ na dojrzewanie, wzrost i owocowanie tej rośliny. Fasola „Piękny Jaś” zawiera dużo magnezu. Jest ekologicznym i zdrowym produktem.

Ziemia zakliczyńska i dolina Dunajca słynie z uprawy tej fasoli, ale również innych wysokiej jakości produktów żywnościowych i kulinarnych. Powstało tutaj wiele oryginalnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W konkursie na najlepszą potrawę fasolową zwyciężyła zupa fasolowa z łazankami, przygotowana przez KGW w Słonej. Drugie miejsce zajęły fasolowe gołąbki (KGW Wróblowice), a trzecie rarytas wolski (KGW Wola Stróska).

Nie zabrakło dobrej muzyki. Najpierw wystąpiła Hanka Wójciakz Zakopanego, potem zgrała Zakliczyńska Kapela Podwórkowa „Gulony.” W części koncertowej z repertuarem muzyki filmowej i rozrywkowej usłyszeliśmy „Sounds Academy”, a gwiazdą wydarzenia był Marcin „Czersky” Czerwiński  z zespołem. Zwieńczeniem wieczoru był widowiskowy Fire – show przygotowany przez grupę dziewczęcą Centrum Promocji Nauki.

fot. ZCK

Tarnów - najnowsze informacje

Rozrywka