wtorek, 14 marca 2023 12:10

Wino hiszpańskie - jak je klasyfikować?

Autor Artykuł sponsorowany
Wino hiszpańskie - jak je klasyfikować?

Wina z Hiszpanii mają wieloletnią tradycję. Ludność Półwyspu Iberyjskiego od wieków uprawiają winogrona i korzystają z walorów te wyjątkowej rośliny. Dynamiczny rozwój winiarstwa sprawił, że szlachetny trunek znacząco zyskał na popularności. Wina hiszpańskie są znane i cenione na całym świecie. Wytwarzane dzięki nowoczesnym technologiom i sprawdzonym recepturom, tworzą bogatą rodzinę napojów alkoholowych.

Jak klasyfikować wina hiszpańskie?

Hiszpańskie przepisy prawne wprowadziły klasyfikację win. Konkretne oznaczenia pozwalają wyróżnić oraz chronić lokalne trunki. Dzięki nim można również zapewnić trwałość winiarskich tradycji, charakterystycznych dla poszczególnych regionów.

Wino hiszpańskie dzieli się zatem na następujące grupy:

·        Vinos de Mesa - wino stołowe. Stawia się mu niewielkie wymagania, na etykiecie nie wyszczególnia się roku produkcji, odmiany użytych owoców ani regionu produkcji. To bardzo popularna grupa win, które cechuje niska jakość. Są dostępne w wielu lokalnych restauracjach,

·        Vinos de la Tierra – wina z tej grupy nie muszą spełniać restrykcyjnych wymagań. Muszą być jednak wytwarzane w jednym z 41, konkretnych regionów geograficznych,

·        Vinos de Calidad con Indicacion Geografica – produkcja win z tej grupy ogranicza się do konkretnych regionów, a także do winogron z jednego źródła. Trunki te muszą ponadto przejść proces wytwarzania, obróbki i starzenia się w jednym miejscu,

·        Denominacion de Origen – to wina hiszpańskie spełniające wymogi przewidziane dla Vinos de Calidad con Indicacion Geografica. Dodatkowo ich proces produkcji musi być realizowany na określonym obszarze geograficznym, a często nawet miejscowość, wyłącznie przy użyciu owoców hodowanych lokalnie,

·        Denominacion de Origen Calificada – wina z tej grupy przechodzą rygorystyczną kontrolę jakości i ilości produkcji. Produkuje się je jedynie w dwóch regionach Hiszpanii.

Wyjątkowe wina z Hiszpanii

Specjaliści Winers, firmy importującej wina z całego świat, zwracają uwagę, że dzięki zróżnicowanym metodom zbiorów oraz przetwórstwa winogron, w różnych  regionach świata powstają niepowtarzalne trunki. Na stronie winers.pl możesz kupić wyjątkowe wina z Hiszpanii, które cechują bogaty smak i wyjątkowy, ciekawy aromat. Do najpopularniejszych win należą bez wątpienia czerwone Tempranillo oraz białe wino hiszpańskie Verdejo. Pierwsza propozycja to produkt o owocowym, niezwykle aromatycznym smaku. Warto zwrócić szczególną uwagę na sprawdź Cuatro Rayas Organic Tempranillo, wytwarzane z gron z organicznych winnic.

Białe wino Verdejo świetnie komponuje się z owocami morza. Charakteryzuje je średnia zawartość alkoholu oraz kwaskowatość. Dobrym wyborem jest nagradzane Verdejo z winiarni Bodegas Cuatro Ryas. Produkowane w organicznych winnicach, grona zbierane są wyłącznie w nocy, dzięki czemu zachowują swoją świeżość.

Win hiszpańskich, godnych polecenia jest znacznie więcej. Warto poszukiwać swoich ulubionych smaków, dzięki samodzielnemu eksperymentowaniu można znaleźć wyjątkowe smaki i niepowtarzalne aromaty.

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka