poniedziałek, 20 grudnia 2021 13:47

Z czym pić kawę, aby smakowała jeszcze lepiej? Poznaj niezwykłe dodatki

Autor Artykuł sponsorowany
Z czym pić kawę, aby smakowała jeszcze lepiej? Poznaj niezwykłe dodatki

Większość z nas pije kawę niemal codziennie, dlatego do jej smaku łatwo się przyzwyczaić. I nie jest w tym nic złego. Szczególnie osoby, które lubią pić kawę bez dodatku, cenią sobie jej niezwykły smak. Jednak jest wśród kawoszy wiele osób, które kawę piją tylko z dodatkami. Jeśli o nie chodzi, mogą one występować w różnych formach – poczynając od cukru, słodzików, miodu, przez różnego rodzaju mleka, na przyprawach kończąc. A rozmaitych dodatków jest więcej, niż by się wydawało. Od czasu do czasu warto poeksperymentować, dlatego przeczytaj poniższy wpis i dowiedz się, z jakimi dodatkami warto spróbować napić się kawy.

Tylko słodka kawa!

Cukier i słodzik to dodatki do kawy, po które fani tego czarnego napoju najchętniej sięgają. Nie ma się co dziwić, wiele osób nie lubi naturalnego smaku kawy, dlatego próbują oni uatrakcyjnić jej smak za pomocą tych właśnie dodatków.

Kawa i mleko – klasyczne połączenie

Drugim najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest oczywiście mleko. Na szczęście nie ma problemu z tym, aby w sklepach dostać mleko inne niż krowie. Dzięki temu mamy możliwość kosztowania kawy w różnych wariantach, a niektórzy wręcz zmuszeni są do picia mleka innego niż tego pochodzącego od krowy ze względów zdrowotnych.

Oprócz krowiego mleka warto spróbować kawy z mlekiem:

  • z orzechów brazylijskich,
  • migdałowym,
  • kokosowym,
  • konopnym,
  • z orzechów laskowych,
  • sojowym.

Kawa z miodem – słodka, zdrowa i dobrze dobrana para

Świetną alternatywą dla innych substancji słodzących jest zdecydowanie zdrowszy miód. I chociaż ten dodatek nie zawiera mniejszej ilości kalorii, jednak posiada on ciekawszy smak i jest bogaty w wiele składników odżywczych (np. witaminy z grupy B, magnez, wapń czy fosfor). Dzięki niemu zwiększamy swoją odporność i mamy więcej energii.

Oczywiście wybór odpowiedniego rodzaju miodu nie pozostaje bez znaczenia, szczególnie ze względu na walory smakowe. Warto z pewnością wypróbować miód wrzosowy lub wielokwiatowy.

Kawy z czekoladą lub kakao nie tylko ładnie wyglądają!

Często spotykanym dodatkiem do kawy są czekolada lub kakao. Te składniki pełnią oczywiście funkcję dekoracyjną, ale nie tylko. Czasem stanowią jeden z podstawowych produktów, z których przygotowuje się kawę.

Starta czekolada to wyróżnik np. mocha latte. Kakao najczęściej można spotkać w połączeniu z mleczną pianką, ponieważ wtedy naprawdę świetnie się prezentuje (i z pewnością nadaje się do fotografowania!).

Kawa z dodatkiem przypraw na zimowe dni

Odpowiadając na pytanie: „z jakimi przyprawami można pić kawę?”, najlepiej kierować się wyobraźnią. W restauracjach czy kawiarniach często można spotkać się z zimowymi wydaniami kaw, które posiadają różne dodatki. Należą do nich goździki, wanilia, gałka muszkatołowa, cynamon, a także pieprz czy imbir. Odważnym, którzy lubią ostre smaki, a w dodatku chcą się porządnie rozgrzać, warto zaserwować kawę z papryczką chili.

Lubisz kawę? Być może zainteresują Cię ciekawe propozycje ekspresu do kawy – sprawdź ofertę.

Kawa i owoce – czy to dobre połączenie?

Owoce jako dodatek do napoju rzadko kojarzą się nam z kawą, a raczej z herbatą czy z napojami podawanymi na zimno. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby do kawy dodać chociażby maliny, które świetnie dopełnią jej smaku, a przy tym będą też pełnić funkcję dekoracyjną.

Kawa i alkohol

Chociaż kawa w Polsce raczej nie kojarzy się z alkoholem, to jednak w wielu rejonach świata takie połączenie to standard. Również w ofertach kawiarni i restauracji w Polsce coraz częściej można spotkać różne propozycje kawy z dodatkiem alkoholi. Popularna jest chociażby kawa z whisky (po irlandzku). Dobre połączenie stanowi również kawa z rumem, różnymi likierami czy włoskim Amaretto.

źródło zdjęć: freepik.com

Gotowanie - najnowsze informacje