Moda na orientalne przysmaki trwa w najlepsze, a dzięki coraz ciekawszym przepisom na egzotyczne dania możemy odkrywać wiele wyjątkowych produktów. Jednym z nich są algi morskie, którymi Polacy zaczęli się interesować w chwili, gdy popularne stały się bary sushi. Popularne wodorosty można jednak wykorzystywać na wiele innych sposobów, a przepisy na pyszne dania z ich udziałem mogą nas zaskoczyć swym bogactwem. A dlaczego warto włączyć morskie algi do swej diety?
Wodorosty to prosty sposób na to, by wprowadzić do swego menu nieco egzotyki oraz urozmaicić swój jadłospis. To również idealne rozwiązanie dla tych, dla których zdrowa dieta jest priorytetem. Niepozorne algi morskie mają przecież bardzo dużą wartość odżywczą, a pyszne dania z ich udziałem pomogą nam utrzymać dobrą formę i chronić się przed wieloma groźnymi chorobami. W jaki sposób te przysmaki mogą wpłynąć na nasz organizm?
Powodów, dla których warto sięgnąć po algi morskie, jest wiele. Bez względu na to, czy sięgniemy po spirulinę, cholerellę czy naroi, zasilimy nasz organizm dodatkową porcją tak ważnych dla zdrowia składników odżywczych, jak żelazo czy jog. W wodorostach nie brak też wapnia oraz fosfory, mogą się one również świetnie sprawdzić jako źródło cynku i potasu. Zdrowa dieta, w której wodorosty będą się pojawiać dość często, dostarczy nam też wielu ważnych witamin. W algach morskich możemy znaleźć sporo witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Z niezwykłej mocy alg morskich chętnie korzystają też weganie oraz wegetarianie, dla których są one przede wszystkim wartościowym źródłem roślinnego białka.
A w jaki sposób morskie algi mogą wspierać nasz organizm? Co warto wiedzieć na temat ich leczniczych właściwości?
Dzięki licznym badaniom wiemy, iż algi morskie mają rewelacyjny wpływ na ludzki organizm. Mogą się one okazać bezcennym wsparciem dla tych, którzy chcą chronić się przed miażdżycą oraz dla tych, którzy chcą oczyszczać na bieżąco swój organizm ze szkodliwych toksyn. Zdrowa dieta z takim dodatkiem korzystnie wpłynie na nasz przewód pokarmowy, co jest zasługą sporej ilości błonnika, ułatwi nam też odchudzanie oraz walkę z cellulitem. Mniejsze ryzyko zachorowania na raka, mniej problemów z nadciśnieniem – oto kolejne powody, dla których warto docenić wodorosty i włączyć je do swego menu.
______________________
Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl
"Przepis pochodzi z blogu kulinarnego ProstePesto.pl"