poniedziałek, 22 listopada 2021 09:39

Białko serwatkowe - co musisz wiedzieć?

Autor Artykuł sponsorowany
Białko serwatkowe - co musisz wiedzieć?

Białko serwatkowe- niemal każda odżywa białkowa, zawiera w składzie ten proszek, który wspiera budowanie masy mięśniowej oraz intensyfikuje uczucie sytości. Czym jest hydrolizat białka serwatkowego i jaki ma wpływ dla osób aktywnych fizycznie przy intensywnym treningu? Odpowiedzi w dzisiejszej publikacji!

Białko serwatki- jak to działa?

Białko serwatkowe wyróżnia się ogromną popularnością wśród adeptów kulturystki oraz miłośników siłowni. Preparat należy do grupy naturalnych aminokwasów, które mają ogromny wpływ na proces budowania tkanek, a także procedury regeneracyjne.

Suplementy białka serwatkowego są idealnym uzupełnieniem zbilansowanej diety, a regularne stosowanie zapewnia wzrost ogólnej sprawności organizmu. Właśnie dlatego, odżywka serwatkowa jest doskonałym przykładem białka, które przynosi wiele korzyści społeczności sportowej.

Białko serwatkowe działa jednocześnie na kilku obszarach. W pierwszej kolejności należy podkreślić działanie zwiększające ilość hormonu wzrostu, ale poprawie ulega też wchłanialność wapnia.

Odżywka na bazie białka serwatkowego charakteryzuje się jeszcze jednym, bardzo ważnym aspektem- bezpieczeństwem. Dawkowanie białka, bez przekroczenia norm ilościowych, nie generuje niepożądanych reakcji w układzie użytkownika, a wręcz przeciwnie.

Składniki preparatu są łatwo przyswajalne i bogate w BCAA oraz L-glutaminę. Nie znajdziemy tu jednak dużych parametrów dotyczących tłuszczów oraz węglowodanów!

Rodzaje białka serwatkowego

Istnieje kilka podstawowych rodzajów suplementu, które różnią się pod względem proporcji węglowodanów oraz samego białka. Zapoznaj się z opisem, aby wybrać opcję dopasowaną do Twoich potrzeb. Wyróżniamy:

  • Koncentrat białka serwatkowego WPC (Whey Protein Concentrate)- propozycja najprostsza i najtańsza. Koncentraty białka serwatkowego opierają się na obecności białka oraz niewielkich śladach węglowodanów, a także tłuszczu.
  • Izolat białka serwatkowego WPI (Whey protein Isolate)- jest to pośrednia propozycja suplementu, która oferuje 90% zawartości białek w swym składzie. Oznacza to wzrost elementu białkowego i jednoczesny spadek pozostałych czynników.
  • Hydrolizat białka serwatkowego WPH (Whey Protein Hydrolysate)- najlepsze rozwiązanie pod względem jakościowym, co przekłada się na cenę produktu. Ten rodzaj preparatu został zmodyfikowany o krótkołańcuchowe peptydy, które ułatwiają wchłanialność przyjmowanych porcji.

Niezależnie od dokonanego wyboru, białko serwatkowe sprzyja budowie siły, masy mięśniowej oraz regeneracji powysiłkowej. Zauważa się także pozytywne aspekty w obszarze redukcji zbędnych kilogramów.

Zdrowie i Uroda

Zdrowie i Uroda - najnowsze informacje

Rozrywka