Indyk z farszem w różnych smak, to bardzo eleganckie i pyszne danie, które z pewnością świetnie się sprawdzi na świątecznych obiadach i innych uroczystościach.
Indyk faszerowany jabłkami i rodzynkami
Indyk faszerowany jabłkami i rodzynkami, to wyjątkowo pyszne danie. Jest ono na tyle duży, że można nim poczęstować całą rodzinę, z pewnością na każdego starczy.
Trudność przygotowania: umiarkowane
Ilość porcji: 8
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- indyk 5 kg
- sól 2 łyżeczki
- czosnek 2 ząbki
- sok z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- szampan wytrawny 2 szklanki
- jabłka 1 kg
- masło 25 dag
- cynamon 1 łyżeczka
- tymianek 1 łyżeczka
- miód 1 łyżka
- rodzynki 1 szklanka
- koniak 1 kieliszek
- jajka x2
- bułka tarta 2 szklanki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Indyka opłukać i dokładnie wysuszyć.
- Czosnek, sól, sok z cytryny i startą skórkę, dokładnie wymieszać i natrzeć mięso. Na dwie godziny zostawić w chłodniejszym miejscu.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny. W rondelku roztopić masło, dodać jabłka i dusić, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy jabłka zmiękną, dodać miód, cynamon oraz tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i poddusić. Pozostawić do ostudzenia.
- Rodzynki umyć, zalać koniakiem i odstawić na kilka minut. Ubić pianę z 2 żółtek i utrzeć z masłem.
- Masę ucierać w dalszym ciągu, dodać bułkę tartą i jabłka, doprawić solą i pieprzem, dodać rodzynki.
- Indyka nadziać masą i ułożyć na blaszce, polać masłem i wstawić do piekarnika na 175 st., na oko 3 godziny.
- W trakcie pieczenia, dolewać do mięsa szampana i sosu.
Indyk faszerowany pieczarkami
Od czasu do czasu, warto zdecydować się na przygotowanie, trochę bardziej skomplikowanego i czasochłonnego dania. Na niedzielny obiad, z pewnością świetnie sprawdzi się soczysty indyk, faszerowany pieczarkami.
Trudność przygotowania: umiarkowane
Ilość porcji: 2
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- filet z indyka 1 kg
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- pieczarki 200 dag
- natka pietruszki 1 pęczek
- żółty ser 150 g
- sol z cytryny
- bułka tarta 2 łyżki
- olej 2 łyżki
- miód 1 łyżka
- papryka słodka 1 łyżeczka
- olej 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Filet z indyka umyć, naciąć uważając, aby nie przeciąć na wylot.
- Mięso polać sokiem z cytryny, wetrzeć pieprz i sól oraz zioła prowansalskie. Na dwie godziny odstawić do lodówki.
- Dokładnie umyć pieczarki, pokroić je i posolić, skropić także sokiem z cytryny. Podsmażyć je na patelni, aż do momentu odparowania płynów.
- Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać z pieczarkami, bułką tartą, jajkiem i pietruszką. Do smaku doprawić przyprawami.
- Gotowy farsz, włożyć do wewnątrz mięsa, spiąć wykałaczkami i zabezpieczyć sznureczkiem.
- Mięso wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarować polewą i podpiekać jeszcze przez 10 minut.
Pieczony indyk z farszem, z pewnością zasmakuje największym smakoszom. Zarówno w zestawieniu z warzywami, jak i z pieczarkami i serem żółtym. Dzięki pysznym dodatkom, mięso smakuje lepiej i jest bardzo soczyste.
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingdsofquality.eu - źródło informacji o mięsie indyczym.
Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu - źródło informacji o mięsie indyczym.