wtorek, 29 marca 2022 14:07, aktualizacja 3 lata temu

Jak znaleźć dobrą burgerownie w Warszawie?

Autor Artykuł sponsorowany
Jak znaleźć dobrą burgerownie w Warszawie?

Burgerowni w Warszawie jest bardzo dużo. Czasami jednak ciężko znaleźć taką, która spełniałaby nasze oczekiwania. Często mięso jest zbyt suche, trudno z wyborem burgera dla osób, które nie jedzą mięsa, sucha lub kupna gotowa hamburgerowa bułka, nieświeże dodatki, zbyt mały wybór dań - to tylko nieliczne mankamenty burgerowni w Warszawie. Podpowiemy Wam dzisiaj, jak znaleźć najlepsze burgery w mieście.

Czym charakteryzuje się dobra burgerownia?

Dobra burgerownia, tak samo jak dobra restauracja musi wyróżniać się ładnym i co ważniejsze obecnie - ciekawym wnętrzem. Jedzenie musi spełniać już dosyć wysokie wymagania klientów. Coraz więcej osób zwraca uwagę również na personel - kto z nas nie lubi, gdy kelner lub kelnerka miło się do nas uśmiechnął? Jeśli wasz cel to właśnie najlepsza w mieście burgerownia - Warszawa na pewno spełni wasze oczekiwania. Przejdźmy teraz jednak do konkretów - po czym poznać dobrą burgerownie?

W burgerowni mięso to podstawa

Tak, dobrej jakości mięso to podstawa dobrej burgerowni. Mięso powinno być w 100% wołowiną bez dodatków. Jest to w zasadzie najważniejszy element burgera, który wpływa na jakość jedzenia. Burgerownia powinna również brać udział w przygotowaniu mięsa - od mielenia do jego smażenia. Nie powinna kupować gotowego mięsa, które zostało wcześniej zmielone. Jest to niezwykle istotne. Źle zmielone mięso wpływa na smak burgera i może sprawić, że po usmażeniu będzie suchy. W większości burgerowni kucharze pamiętają również o osobach, które nie są fanami wołowiny - wtedy najczęstszym wyborem są burgery z kurczakiem, których również nie powinno zabraknąć w menu. Coraz więcej osób decyduje się również na rezygnację z mięsa całkowicie, dlatego też w dobrej burgerowni nie powinno zabraknąć dań wegetariańskich.

Nie zapominajmy o dobrych bułkach w burgerowni

O ile dobre mięso to podstawa, to nie zapominajmy o dobrych bułkach. Nie powinny być one kupowane, jako “gotowe bułki do hamburgerów”. Najlepiej jest, gdy bułki są zamawiane ze sprawdzonych źródeł, czyli dobrych piekarni lub są samodzielnie wypiekane na miejscu. W burgerach ważne jest również to, aby sama bułka była chrupiąca. Powinna być ona przed podaniem podpieczona lub nawet grillowana. O ile najlepiej sprawdzi się do burgerów bułka pszenna, to nie każdy ją lubi lub nie każdy może jeść takie pieczywo. Właśnie dlatego w dobrych lokalach powinny by wybór co najmniej dwóch lub nawet trzech rodzajów bułek.

Dodatki, dodatki i jeszcze raz dodatki - co sprawia, że burger jest pyszny?

Omówiliśmy już dwa składniki burgerów - mięso i bułkę. Jak jednak wiecie to nie koniec składników. Burgery w ostatnim czasie bardzo zyskały na popularności, dlatego znajdziecie je prawie w każdej restauracji, nawet w takiej, która się nie specjalizuje w ich przygotowaniu. W ofercie są wtedy dwie, może trzy propozycje burgerów. Całkowicie inaczej jest w burgerowniach. W niemal każdej restauracji tego typu znajdziecie szeroki wybór burgerów. Będą się one od siebie różnić czasami wszystkimi składnikami, czasami tylko jednym. Macie do wyboru co najmniej kilka sosów, a ilość składników jest tak ogromna, że może zakręcić się w głowie. Kucharze łącza dodatki i sosy w taki sposób, aby burgery przypomniały kuchnie niemal z każdego zakątku świata. Przykładowo w menu restauracji możecie ujrzeć burgery z kotletem z kaszy jaglanej, batatem, kiełkami, konfitura z cebuli, ogórkami kiszonymi, boczkiem czy bekonem lub podwójną wołowiną. Pamiętajcie, że nawet w najbardziej typowych burgerowniach zazwyczaj są również inne dania, np. sałatki, przystawki czy stripsy i wrapy.

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje

Rozrywka