wtorek, 2 sierpnia 2022 10:37

Jakie dania oferuje restauracja indyjska?

Autor Artykuł sponsorowany
Jakie dania oferuje restauracja indyjska?

Potrawy indyjskie wyglądają fantastycznie ze względu na zastosowanie dużej ilości warzyw, które dodają im koloru. Wyróżniają się oczywiście niesamowitymi walorami smakowymi osiąganymi dzięki przyprawom. Najpopularniejsze dania oparte są na curry, sosie z warzyw oraz mięsie.

Indyjskie curry

Restauracja indyjska (Warszawa), w której nie ma curry nie może zdecydowanie się tak nazywać. Większość renomowanych restauracji to właśnie danie ma jako najważniejsze w swojej ofercie. Musi być przygotowywane według określonych zasad, na bazie najwyższej jakości składników. Konsystencją przypomina gulasz o intensywnym żółtym kolorze i niesamowitym aromacie. Podawane jest w wersji wegetariańskiej albo z kawałami mięsa drobiowego lub baraniego. W niektórych restauracjach curry serwowane jest również z rybą lub owocami morza.

Restauracja indyjska musi serwować Tikka masala

Słynna zupa indyjska, czyli Tikka masala jest ostra, a jednocześnie zapewnia rozgrzewający smak. Jej głównym składnikiem są kawałki mięsa zatopione w gęstym sosie. Oczywiście w strukturze zupy nie może zabraknąć przypraw garam masala. Serwowana jest zawsze z kawałkami chlebka naan.

Zupa ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz procesy trawienne. Rozgrzewające, ostre przyprawy dobroczynnie wpływają na cały organizm.

Ryż po indyjsku

Kluczową rolę w kuchni indyjskiej odgrywa ryż. Podawany jest jako dodatek do mięs, ale także jako główne danie. Przygotowywany w indyjskich przyprawach ma aromatyczny, słodki smak.

Najlepszy chlebek naan zaserwuje tylko profesjonalna restauracja indyjska w Warszawie

W związku z tym, że Hindusi jedzą przede wszystkim palcami, dla nich sztućcami jest chlebek naan. Cienkie podpłomyki z mąki pszennej przygotowywane są z dodatkiem czarnuszki i sezamu. Wypieka się je w tradycyjnym piecu tandoor.

Chlebek naan można podawać jako dodatek do curry, dań z mięs lub jako przystawka z masłem ghee. W związku z tym, że ma delikatną strukturę, smakuje wybornie.

Gulab Jamun

Jest to deser, który oferuje m.in. restauracja indyjska w Warszawie specjalizująca się w deserach. Dostępny jest w postaci kulek ze zsiadłego mleka. Przypominają one nieco polskie pączki. Do ich przygotowywania potrzebny jest również cukier, mąka oraz tłuszcz do smażenia. Deser można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło m.in. z dodatkiem cukrowego syropu.

Jedzenie indyjskie pod wieloma względami jest wyjątkowe, dlatego Polacy chętnie szukają indyjskich restauracji, aby rozsmakować się w aromatycznych potrawach.

Gotowanie - najnowsze informacje