niedziela, 15 grudnia 2024 14:13, aktualizacja 3 godziny temu

Jakie ryby pochodzą z pewnego, bezpiecznego źródła?

Autor Krystian Kwiecień
Jakie ryby pochodzą z pewnego, bezpiecznego źródła?

W ciągu ostatnich dziesięcioleci konsumpcja ryb na świecie wzrosła w dramatycznym tempie, znacząco wyprzedzając wzrost liczby ludności.

Na całym świecie statystyczny człowiek spożywa obecnie średnio 20,6 kg ryb i owoców morza rocznie, co jest wynikiem ponad dwukrotnego wzrostu w porównaniu do lat 60. XX wieku.

Popyt na produkty rybne nieustannie rośnie, co wywiera duży wpływ na kondycję ekosystemów morskich. Niestety, nie idzie za tym odpowiednia troska o zrównoważony rozwój rybołówstwa. Jak podaje raport ONZ "The State of World Fisheries and Aquaculture 2024", aż 37% światowych zasobów rybnych jest dziś nadmiernie eksploatowanych – to wynik o 3,5 razy gorszy niż w latach 70. XX wieku.

Zrównoważone połowy

Mimo rosnącego zapotrzebowania na ryby, niestety nadmierne połowy stają się coraz większym zagrożeniem dla przyszłości oceanów. Marta Kalinowska z Country Manager MSC, wskazuje, że przez długi czas ludzie postrzegali morza jako niewyczerpane źródło ryb i owoców morza. Jednak intensyfikacja połowów prowadzi do poważnych zaburzeń równowagi ekosystemów morskich, co nie tylko zagraża gatunkom ryb, ale także ma dalekosiężne konsekwencje społeczno-ekonomiczne dla milionów ludzi, których życie zależy od zrównoważonego rybołówstwa.

Certyfikat MSC

Jeśli zależy nam na ochronie środowiska i zapewnieniu zdrowia oceanom, kluczowym elementem podczas zakupów ryb powinno być zwrócenie uwagi na certyfikat MSC (Marine Stewardship Council). Jest to międzynarodowy znak zrównoważonych połowów, który potwierdza, że ryby pochodzą z łowisk zarządzanych w sposób ekologiczny.

Certyfikat MSC jest gwarancją, że rybołówstwo nie tylko dba o przyszłość gatunków, ale również minimalizuje wpływ na cały ekosystem morski. Ponadto, wybierając ryby z tym certyfikatem, wspieramy rybaków i przedsiębiorstwa, które respektują normy ochrony środowiska.

Wpływ na morskie ekosystemy

Rybołówstwo prowadzone zgodnie z zasadami MSC jest bardziej przyjazne dla ekosystemów morskich. Połowy są zarządzane w taki sposób, aby chronić inne gatunki morskie, takie jak żółwie, delfiny czy ptaki morskie, które mogą zostać przypadkowo złowione.

Przestrzeganie rygorystycznych norm dotyczących ochrony tych zwierząt, a także dbałość o regenerację populacji ryb, stanowi fundament zrównoważonego rybołówstwa. Oznacza to, że certyfikowane ryby i owoce morza nie tylko odpowiadają na potrzeby konsumentów, ale również przyczyniają się do dbałości o bioróżnorodność oceanów.

fot: Unsplash / Zdjęcie ilustracyjne

Lifestyle - najnowsze informacje

Rozrywka