wtorek, 11 sierpnia 2020 15:23

Kawa i jej historia

Autor Głos 24
Kawa i jej historia

Woda mineralna, kawa oraz herbata to trzy napoje, po które najchętniej sięgają Polacy. Większość z nich nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy, która dodaje energii na kilka najbliższych godzin. Po południu najczęściej sięgają po drugą filiżankę. Mało kto jednak zastanawia się skąd wzięła się kawa i jak dotarła do Polski.

Historia kawy

Jej początki owiane są legendą i nie wiadomo, która jest najbliżej prawdy, ale na pewno wiadomo, że ojczyzną kawy jest Etiopia. Najbardziej rozpowszechniona jest legenda o pasterzu, który spostrzegł, że jego kozy po zjedzeniu owoców jednego z krzewów są bardzo pobudzone i energiczne. Zebrał trochę owoców i przekazał je mnichom z klasztoru. Po skosztowaniu stwierdzili, że są kwaśne i niesmaczne. Pozostałe owoce wyrzucili do ogniska, po chwili rozszedł się zachwycający aromat. W ten sposób odkryli zalety palonych owoców kawy i zaczęli przygotowywać z nich napój, który pozwalał im modlić się do późnych godzin nocnych.

Prawdziwa kariera kawy

Choć kawa odkryta została ok. I w.n.e., to na prawdziwą karierę musiała czekać kilkanaście wieków. Początkowo znana i popularna była tylko w krajach arabskich. Po wielu perturbacjach w 1554 r. otwarto pierwszą kawiarnię w Stambule, do końca XVI w. Turcja stała się największym pośrednikiem w handlu kawą. To właśnie kupcy tureccy przywieźli kawę do Europy. Początkowo dostępna była tylko na dworach królewskich i magnackich. Szybko jednak zyskiwała na popularności.

Pierwsza kawiarnia w Europie została otwarta w 1650 r. w Oksfordzie, w Paryżu w 1671 r. Najlepiej o szybkim wzroście popularności kawy może świadczyć fakt, że przez te dwadzieścia lat otwarto 3000 kawiarni. W tym samym czasie kawa dotarła także do Ameryki, pierwsza kawiarnia została otwarta w Bostonie w 1670 r.

Choć działanie kawy budziło wiele kontrowersji, to europejskie kraje kolonialne dostrzegły szansę na kolejne źródło dochodu. Dzięki wykradzionym sadzonkom powstały plantacje kawy na Cejlonie, w Brazylii, Kolumbii. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach półkuli południowej, ale najszlachetniejsze gatunki pochodzą z Etiopii, ziarna zbierane są z dziko rosnących krzewów.

Jak kawa dotarła do Polski?

Do Polski przywieźli kawę Turcy w XVII w., kiedy oba państwa toczyły liczne wojny. Pierwsi z jej smakiem zapoznali się mieszkańcy Kamienia Podolskiego, a wśród nich przyszły król, Jan Sobieski. Szybko stał się jej miłośnikiem, ale był w tym odosobniony. Większość dostojników krytykowała napój za gorzki i cierpki smak. Walory kawy docenił jednak Jerzy Kulczycki uczestnik bitwy wiedeńskiej w 1683 r. Turcy uciekając przed husarią Jana III Sobieskiego na polu bitwy porzucili kilkaset worków z kawą. Kilka z nich wykorzystał Kulczycki, by otworzyć pierwszą kawiarnię w Wiedniu i zbić spory kapitał. Prawdziwą popularność w Polsce kawa zyskała dopiero w drugiej połowie XVIII w. Wtedy też zaczęto dodawać do niej śmietankę, mleko oraz cukier.

Kawa w nowoczesnej odsłonie

Sposobów na parzenie kawy jest bardzo wiele, kawa po turecku tygielków, kawa z ekspresu lub kawa parzona w szklance (mielona lub rozpuszczalna). Na ostateczny efekt ma przede wszystkim gatunek kawy. Najpopularniejsza jest kawa Arabica charakteryzująca się delikatnym słodkim smakiem o zrównoważonej kwaskowatości. Drugie miejsce zajmuje kawa Robusta, która ma mniejszą kwasowość, zawiera więcej kofeiny i przeciwutleniaczy. Ostatecznie o jakości filiżanki czarnego napoju decyduje gatunek kawy, jakość jej ziaren i sposób jej parzenia.

Gotowanie - najnowsze informacje