Człowiek do życia potrzebuje przede wszystkim wody i powietrza. Tymczasem wszechobecny smog nie służy zdrowiu i jest problemem dla dzieci i osób starszych. Z zanieczyszczonym powietrzem człowiek ma do czynienia również w niewentylowanych pomieszczeniach. Daje się to we znaki szczególnie w restauracjach. Praca w takich warunkach jest uznawana za szkodliwą, a pobyt w zadymionym miejscu nie należy do przyjemnych. Jak tego uniknąć?
Sprawę brzydkiego zapachu, ciężkiego powietrza, „fruwającego” tłuszczu i brudu rozwiązują profesjonalne okapy gastronomiczne. Na rynku istnieje wiele rodzajów urządzeń, że aż trudno o rozsądną decyzję. Warto rozważyć wyszukanie interesującego produktu w internecie. Np. w sklepie Technica - https://sklep.technica.pl/okapy-gastronomiczne - zebrane są wszystkie propozycje rekomendowanych producentów.
Dobry okap gastronomiczny, czyli jaki?
Wyruszając na poszukiwania idealnego okapu do swojej kuchni, warto zdać sobie sprawę z dostępności wielu rodzajów tego sprzętu. W sklepie znaleźć można:
l okapy przyścienne
l okapy centralne
l pochłaniacze
l okapy z wentylatorem
Nie warto oszczędzać na materiale, z którego zbudowane jest urządzenie. Okap przemysłowy ze stali nierdzewnej jest najlepszym rozwiązaniem z uwagi na:
l łatwość utrzymania w czystości
l odporność na uszkodzenia
l bezpieczeństwo dla otoczenia
Z pozoru błaha sprawa, ale dzięki niej koszty eksploatacji mogą być niższe i sprzęt będzie służyć dłużej.
Okapy gastronomiczne centralne czy przyścienne?
Tak naprawdę okap centralny od przyściennego różni się tylko budową.
Okapy gastronomiczne centralne możesz umieścić w każdym miejscu w kuchni - nad piecami czy kuchenką. Ta mobilność to ogromny plus tego sprzętu. Urządzenia te występują w szerokiej gamie rozmiarów i modeli. Można swobodnie dobrać odpowiedni sprzęt do wielkości pomieszczenia i liczby sprzętów kuchennych.
Okap gastronomiczny przyścienny wyróżnia się tym, że musi być przymocowany do ściany. To może sprawiać trudność w momencie, kiedy urządzenia gastronomiczne umieszczone są w centralnych miejscach kuchni.
Okapy gastronomiczne z wentylatorem
Wśród okapów gastronomicznych najbardziej efektywny jest model wyposażony w wentylator. Praca takiego urządzenia polega na pochłonięciu powietrza z kuchni, przepuszczeniu go przez odpowiednie filtry, a następnie wypuszczenie go na zewnątrz. Dzięki temu zanieczyszczone powietrze jest usuwane z lokalu, a do środka może napływać świeże. To ważne dla utrzymania właściwego poziomu tlenu oraz wilgoci.
Dlaczego nie pochłaniacz?
Pochłaniacz charakteryzuje się zamkniętym obiegiem powietrza. Zasysa powietrze, przepuszcza je przez filtr i oddaje z powrotem do pomieszczenia. To duża zaleta w związku z tym, że nie potrzebuje przyłącza do komina. Jednak nie jest to odpowiednie rozwiązanie do lokali gastronomicznych, dlatego że okap gastronomiczny z wentylatorem:
l usuwa z kuchni nie tylko zanieczyszczenia wynikające z gotowania, ale również kurz, parę wodną i metale ciężkie
l nie jest źródłem alergenów
l jest tańszy w eksploatacji, ze względu na rzadziej wymieniane filtry
l zapobiega osadzaniu się na meblach tłuszczu z brudem
l jest cichszy w porównaniu do pochłaniacza
W zestawieniu z pochłaniaczem okap gastronomiczny z wentylatorem zdecydowanie wygrywa. Nie warto oszczędzać na zdrowiu współpracowników oraz gości. Troska o ich dobre samopoczucie w lokalu zdecydowanie wróci się z nawiązką.